PeilingPraktijken

Alles over goede en slechte peilingen.

Weblog

De Franse peilers deden het goed

De Franse peilers deden het goed in de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezing op 23 april 2017. De echte uitslag viel binnen de onzekerheidsmarges van deze peilingen.

De valkuilen van het peilen van groepen met een migratieachtergrond

Het is altijd lastig om groepen te peilen met een migratieachtergrond. Dit komt om je heel vaak geen aselecte steekproef uit die groepen kunt trekken. Dat was ook weer goed te zien bij een peiling die is gedaan rondom het Turkse referendum. De uitkomsten zaten er behoorlijk naast.

Stijgt het klantenoordeel van een OV-reis zo snel?

Het algemene klantenoordeel over een OV-reis, was in 2016 hoger dan ooit. Dat blijkt uit de OV-Klantenbarometer, die eind 2016 voor de 16e keer op rij is uitgevoerd. Aldus een bericht op de website van Verkeerskunde, hét multimediale platform voor verkeerskundigen. Ter illustratie is onderstaande grafiek in het bericht opgenomen. Daarin wordt de suggestie gewekt van een behoorlijke stijging in de loop van de tijd. Gaat de stijging van het klantoordeel inderdaad zo hard? Bij nadere bestudering van de grafiek blijkt die stijging niet zo spectaculair te zijn.

Hoe deden de peilers het bij de verkiezingen?

Op 15 maart 2017 waren er verkiezingen voor de Tweede Kamer. Daaraan vooraf ging een lange verkiezingscampagne. En er werd veel gepeild. De zes belangrijkste peilers waren I&O Research, Kantar Public, het LISS-Panel, Peil, de Politieke Barometer en De Stemming. Hoe brachten zijn het er af? Niet slecht. Maar toch waren er een paar missers.

Forum voor Democratie manipuleert weer een grafiek

Op 12 maart 2017 verspreidde Thierry Baudet een grafiek op Twitter waaruit zou moeten blijken dat er een explosieve groei is van het aantal likes (en engagements) op Facebook. Volgens de getoonde gegevens heeft Forum voor Democratie inderdaad de meeste likes, maar de grafiek klopt niet. De verschillen zijn groter weergegeven dan ze in werkelijkheid zijn.

Is de consumptie van frisdrank echt zo sterk gedaald?

Op vrijdag 10 maart 2017 kwam de NOS in het journaal met het bericht dat de verkoop van de frisdrank Sprite met suiker stopt. Alleen de suikerloze versie blijft. Het bericht werd opgefleurd met een grafiek waarin getoond werd de consumptie van frisdrank de afgelopen Jaren behoorlijk is gedaald. Helaas klopt de grafiek niet.

Een explosie van het eigen risico? Wel met deze grafiek van de SP

De SP wil het eigen risico in de zorg afschaffen. Dit eigen risico is neemt immers steeds maar toe. Volgens de SP is er zelfs sprake van een explosieve stijging. Dat is duidelijk te zien in de onderstaande grafiek. Die grafiek werd op 5 maart 2017 door de SP rondgestuurd via Twitter. Na 2012 lijkt het eigen risico inderdaad explosief te zijn gestegen, van niets tot een heel groot bedrag. Alleen is er iets mis met deze grafiek.

Heeft Jesse Klaver het Carré-debat wel gewonnen?

‘Kijkers roepen Jesse Klaver uit tot winnaar Carré-debat’. Aldus de kop van een nieuwsbericht op de website van RTL Nieuws op 5 maart 2017. Meteen na afloop van het debat had RTL de meningen van de kijkers gepeild. Kennelijk kwam Jesse Klaver (GroenLinks) als winnaar uit die peiling. Dat was wel een erg snelle peiling. En het roept de vraag op of die peiling wel klopt.

Is DENK de grootste partij op de Hogeschool Rotterdam?

De verkiezingen komen eraan. En dus volgen de peilingen elkaar in hoog tempo op. Zo werd ook een peiling georganiseerd bij de Hogeschool Rotterdam. De opvallende uitkomst van die peiling was dat DENK de grootste partij was. Dat zou misschien wel kunnen omdat er veel mensen met een migratieachtergrond in Rotterdam wonen, maar toch vraag je je bij deze uitkomsten af of de peiling wel goed in elkaar zat. Tijd voor een nadere analyse dus.

Een ‘fake’ peiling van Trump

“The FAKE NEWS media (failing @nytimes, @NBCNews, @ABC, @CBS, @CNN) is not my enemy, it is the enemy of the American People!” Aldus een tweet van Donald Trump op 17 december 2017. Trump is kennelijk op het oorlogspad tegen de media. Hij probeert steun te krijgen van het volk voor zijn strijd via een peiling. Die peiling, de Mainstream Media Accountability Survey, zit echter heel slecht in elkaar. Alles lijkt erop gericht te zijn de respondenten de kant van Trump op te sturen.

Over zelfselectie en manipulatie

Een steekproef voor een peiling moet bij voorkeur via loting tot stand komen. Immers, zo krijg je een representatieve peiling. Helaas gebeurt dat niet altijd. Het is meestal sneller en goedkoper om gebruik te maken van zelfselectie. Dat is niet zonder risico’s. Het is namelijk niet ondenkbaar dat groepen respondenten dan proberen de uitkomst van een peiling te manipuleren. Dat heeft zich ook voorgedaan bij een peiling naar aanleiding van het Noordelijk Lijsttrekkersdebat.

Drukte in de metro van Moskou

Op donderdag 19 januari 2017 stuurde Gert-Jan Dennekamp, verslaggever van NOS/Nieuwsuur, een tweet rond met een aardige grafiek over de metro in Moskou. Die grafiek probeert de drukte op de verschillende stations in beeld te brengen. Zo op het eerste gezicht lijkt een heldere, informatieve grafiek. Toch zitten er onvolkomenheden in.

Is de ‘Graaier van het jaar’ gemanipuleerd?

Eind 2016 organiseerde het radioprogramma Bureau Buitenland de verkiezing van de ‘Graaier van het jaar’. Het ging om het kiezen van de meest corrupte autoritaire leider. Er was ook een publieksprijs. Daarvoor konden de luisteraars stemmen in een peiling op de website van het programma. Met die peiling was wel heel erg veel mis. Een flutpeiling dus.

Belgische staatssecretaris in de fout met ‘kwakkelende grafiek’

Het aantal regularisatieaanvragen (aanvragen voor een verblijfsvergunning om een buitengewone reden) is in België drastische gedaald. Dat meldt de Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken op 4 januari 2017. Volgens hem komt dat omdat een dergelijke aanvraag niet meer gratis is. Zijn partij (de N-VA) onderbouwt dit bericht met een grafiek. Met die grafiek is echter van alles mis. De Belgische krant “De Morgen” spreekt terecht van een ‘kwakkelende grafiek’.

Zijn er echt minder dan een half miljoen werklozen?

Voor het eerst sinds begin 2012 is de werkloosheid weer onder de half miljoen uitgekomen. Het aantal werklozen bedroeg in november 499 duizend. Daarmee was 5,6 procent van de beroepsbevolking werkloos. Dat was het bericht waarmee het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op 15 december 2016 naar buiten kwam. Veel media namen het bericht over. Helaas klopt het bericht niet. Je kunt uit de CBS-cijfers niet concluderen dat het aantal werklozen onder de half miljoen ligt.

Wie wordt lijsttrekker voor de PvdA?

Wie wordt de lijsttrekker van de PvdA bij de Verkiezingen voor de Tweede Kamer van 15 maart 2017? Er zijn twee kandidaten: Diederik Samsom en Lodewijk Asscher. De leden van de partij kunnen via een stemming hun voorkeur uitspreken. Die stemming is in volle gang. Velen zijn nieuwsgierig wie het gaat worden. Dus voerde Ipsos een peiling uit. Hoe zinvol is deze peiling?

Is het aantal schone openbare toiletten wel drastisch gedaald?

Na twee opeenvolgende jaren van stijging, is de hygiëne in openbare toiletten schrikbarend gedaald. Van de 150 onderzochte openbare toiletten bleek slechts 27% bacteriologisch schoon. Dat bleek uit het Nationaal Toiletonderzoek 2016 dat op 15 november 2016 werd gepubliceerd. Als de uitkomsten zo schrikbarend zijn, is het goed om nog eens even te kijken naar de opzet en uitvoering van dit onderzoek.

Beheersen Nederlanders de Engelse taal echt het best?

Nederlanders beheersen de Engelse taal het best, in vergelijking met andere landen waar het niet de moedertaal is. Dat blijkt uit een uitgebreid onderzoek van taalbureau Education First (EF). Aldus een bericht op de website van de NOS op 15 november 2016. De kop van het bericht doet er nog een schepje bovenop: ‘We rock! Nederlanders beheersen de Engelse taal het best’. Het is een mooi bericht. Om trots op te zijn. Maar klopt het wel? Tijd voor nader onderzoek.

De peilers voorspelden Clinton, maar het werd Trump

Op 8 november 2016 werd Donald Trump gekozen tot president van de Verenigde Staten. Voor velen kwam deze uitslag van de verkiezingen als een verrassing. Ze dachten dat Hillary Clinton de nieuwe president zou worden. Zaten al die peilers in de VS er dan naast? Als we kijken naar de laatste peilingen, dan lijkt het daar wel op.

Een bizarre grafiek van het NRC

Het NRC heeft een peiling laten uitvoeren onder lokale en regionale PvdA’ers, zoals raadsleden, Provinciale Statenleden, wethouders en burgemeesters. Een van de vragen was “Hoe vindt u het achteraf dat de PvdA met de VVD is gaan regeren?” De antwoorden op die vraag zijn door NRC in de vorm van een cirkeldiagram weergegeven op de website nrc.nl. Dat is wel een heel bizarre grafiek geworden. Alles wat je fout kunt doen bij zo’n grafiek is ook fout gegaan.