PeilingPraktijken

Alles over goede en slechte peilingen.

Weblog

De Duitse peilers deden het maar matig

Op 24 september 2017 waren er parlementsverkiezingen in Duitsland. De campagne voor die verkiezingen verliep aanvankelijk redelijk saai. Hat zag ernaar uit dat de CDU wel weer de verkiezingen zou gaan winnen. En de SPD zou wel weer de tweede partij worden. Tegen het einde van de campagne ontstond er wat meer opwinding toen de peilingen voorspelden dat de rechts-populistische AfD (Alternative für Deutschland) meer dan 5% van de stemmen zou krijgen, en dus zitting ging nemen in de Bondsdag. Klopten die voorspellingen? De meeste peilers deden het redelijk, maar er waren wel missers.

Weer zo’n éénvraags flutpeiling van De Telegraaf

Op 16 september 2017 publiceerde De Telegraaf de uitkomst van een peiling over de islam. Geert Wilders was erg blij met die uitkomst. Uit de peiling bleek immers 66% van de respondenten vond dat islam geen religie is. Maar Wilders maakt zich blij met een dode mus, want de peiling is er een van het slechtste soort. Hij is totaal niet representatief.

Een twijfelachtige peiling van de SP onder agenten

De Nationale Politie is uitgelopen op een fiasco. Dit blijkt uit een onderzoek onder ruim 1600 agenten, uitgevoerd door de SP. De invoering van de Nationale Politie in 2013 heeft volgens de ondervraagde agenten een negatieve invloed op het politiewerk en de veiligheid in Nederland is er zelfs op achteruitgegaan. De SP pleit voor een parlementair onderzoek naar het functioneren van de Nationale Politie. Dit bericht verscheen op 15 september op de website van EénVandaag. Een belangwekkend bericht, maar klopt het ook? Die vraag kunnen we beantwoorden als we weten hoe het onderzoek is opgezet en uitgevoerd. Het is nog niet zo eenvoudig om daar achter te komen.

Goed onderzoek of sluwe wervingscampagne?

Op 12 september ontving ik per e-mail een uitnodiging om mee te doen aan het Nationaal Energie Onderzoek. Volgens de toelichting meet dit Onderzoek in slechts drie vragen de interesses en denkwijze van de Nederlandse bevolking over energie. De naam Nationaal Energie Onderzoek suggereert dat dit een groot en belangrijk onderzoek is. Al verder klikkend bleek echter dat het niet meer dan een sluwe wervingscampagne was van een groep energiebedrijven.

Een gemanipuleerde flutpeiling van de Republikeinen

Het gaat niet goed met Donald Trump. Steeds minder mensen vinden dat hij het goed doet. Dat blijkt steeds weer uit de peilingen. De ‘job approval rating’ ligt steeds onder de 40%. Dus minder dan 40% is tevreden over Trump en meer dan 60% is ontevreden. De Republikeinse partij was kennelijk niet zo gelukkig met al die negatieve peilingen en besloot een eigen peiling op te zetten. Die peiling werd echter zo gemanipuleerd dat er alleen maar een positieve score voor Trump uit kon komen. Een flutpeiling dus.

De eurobiljetten zijn mooi, maar de peiling kan beter

Nederlanders vinden het nieuwe biljet van 20 euro het mooiste bankbiljet. Dat blijkt uit een tweejaarlijkse peiling van De Nederlandsche Bank (DNB). Het briefje van 5 euro is het minst populair, slechts 3 procent van de ondervraagden vindt dit het mooiste eurobiljet. Dit bericht verscheen op 1 augustus 2017 in diverse media. Maar die media namen niet de moeite om te controleren of de peiling wel netjes volgens de regels van de kunst was uitgevoerd. Ze namen de uitkomsten klakkeloos over. Dat is niet goed. Laten we daarom nog eens goed naar deze peiling kijken.

Zit er wel zoveel info in deze infographic?

Waar gaan de Nederlanders op vakantie naar toe? Dat wilde de Volkskrant weten. Daarom zocht de krant allerlei informatie bij elkaar en maakte daarvan een infographic. Hij stond op 1 juli 2017 in de krant. Het resultaat ziet er vrolijk en frivool uit, maar de grafieken zijn weinig functioneel. Er is van alles mis met die grafieken. Kennelijk was de vormgeving belangrijker dan het overbrengen van de boodschap in de gegevens.

De duistere praktijken van de Brabantse peilers

Brabantse boeren krijgen op grote schaal te maken met criminelen die hun schuur of loods willen gebruiken voor duistere praktijken. Zeker 13 procent is weleens gepolst om hieraan mee te werken en een kwart zegt verhalen te kennen van collega’s. Dat blijkt uit een peiling van Omroep Brabant waarbij agrariërs anoniem is gevraagd naar hun ervaringen. Het uitvoeren van een peiling over zo’n gevoelig onderwerp is best wel lastig. Daarom roept dit bericht de vraag op hoe deze peiling is uitgevoerd. Kloppen de uitkomsten wel?

Een povere peiling van RTL over de kabinetsformatie

Meerderheid GroenLinks-stemmers baalt: 'Onbegrijpelijk, ik snap Jesse niet'. Dat was de kop van een nieuwsbericht op de website van RTL op 12 juni 2017. Veel GroenLinks-stemmers waren het kennelijk niet eens met het besluit van Jesse Klaver om te stoppen met de formatieonderhandelingen. Dit zou allemaal blijken uit een peiling in opdracht van RTL Nieuws. Helaas was het wel een slechte peiling, zodat je weinig waarde kunt hechten aan de uitkomsten.

En hoe deden de peilers het bij de Franse parlementsverkiezingen?

De Fransen stemmen de laatste tijd heel wat af. Eerst moesten ze in twee ronden (op 23 april 2017 en 7 mei 2017) een nieuw president kiezen. En nu is het Franse parlement aan de beurt. Die verkiezingen gaan ook weer in twee rondes. De eerste ronde was op 11 juni 2017. Hoe deden de peilers het? Niet onaardig, maar er viel toch nog wel wat aan te merken.

UK Polling Disaster Continued?

Op 8 mei 2015 waren er parlementsverkiezingen in het Verenigd Koninkrijk. In de aanloop waren er veel peilingen en die voorspelden allemaal hetzelfde: een nek-aan-nek race tussen de Conservatieven en Labour. En ze zaten er allemaal naast. Uiteindelijke wonnen de Conservatieven met een meerderheid van 6,5 procentpunten en konden ze alleen regeren. Zie voor meer hierover bijvoorbeeld de UK Polling Disaster.

Een flutpeiling van het AD over hoofddoekjes

Op 18 mei 2017 bevatte het actualiteitenprogramma EenVandaag een item over hoofddoekjes. Het ging over het toestaan van hoofddoekjes bij de Amsterdamse politie. In dit item werd een peiling van het dagblad AD aangehaald. Volgens presentator Rob Hadders zou uit dit onderzoek blijken dat 84% van de Nederlanders tegen die hoofddoekjes bij de politie is. Hij vergat daarbij te zeggen dat dit onderzoek totaal niet representatief was en dus geen enkele waarde had.

De peilers deden het goed in Nordrhein-Westfalen

Op 15 mei 2017 waren er verkiezingen in de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen. Dit is een grote deelstaat die grenst aan Nederland. Aanvankelijk was de verwachting dat de SPD zou winnen, maar tot veler verrassing werd het de CDU. Er werd niet heel veel gepeild tijdens de verkiezingscampagne, maar de wel gehouden peilingen pakten de ontwikkelingen goed op.

Deze grafieken zijn bepaald geen kampioenen

Een meerderheid (58%) van de voetballiefhebbers ziet het liefst dat Feyenoord landskampioen wordt. Dat bleek op 12 mei 2017 (vlak voor het einde van de competitie) uit een peiling van EenVandaag (in samenwerking met NOS Studio Sport) onder ruim 17.000 leden van het Opiniepanel. 38 % van de respondenten hoopt dat Ajax kampioen wordt. De uitkomsten van de peiling worden ook in de vorm van grafieken weergegeven. Die grafieken zijn echter erg slordig.

Een mooie avocado, maar een erg foute grafiek

Een grafiek is bedoeld om informatie in een set gegevens naar boven te brengen en die op een heldere manier te tonen. Dat werkt alleen als de grafiek goed is ontworpen. De ontwerper moet zich aan een aantal richtlijnen houden. Doet hij dat niet, dan kunnen ‘gedrochten’ ontstaan. In het dagblad Trouw stond op 9 mei 2017 zo’n gedrocht. Hij zou hoog scoren in een wedstrijd voor de slechtste grafiek ooit.

Er is veel mis met deze grafiek van EenVandaag

Op 2 mei 2017 ging het in EenVandaag, de actualiteitenrubriek op NPO1, over de hoogte van de zorgpremie. De grote zorgverzekeraars maken verlies. Dat kan volgens EenVandaag maar één ding betekenen en dat is dat de zorgpremie omhoog gaat. Op TV en op de website van het programma werd onderstaande grafiek getoond. Die roept een beeld op van een sterke stijging door de jaren van de zorgpremie. Helaas is er veel mis met de grafiek.

De Franse peilers zaten ernaast in de tweede ronde

De Franse peilers deden het in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen (op 7 mei 2017) niet zo goed als in de eerste ronde (op 23 april 2017). Toen viel de werkelijke uitslag bij alle peilers binnen de onzekerheidsmarges. Dat was nu niet het geval. Bij alle peilers vielen de voorspellingen voor Macron te laag uit (en dus waren de voorspellingen voor Le Pen te hoog).

Is er wel meer steun voor de monarchie?

Na het dieptepunt van vorig jaar, toen de steun voor de monarchie bleef steken op 65 procent, is er dit jaar weer een kleine opleving. 70 procent van de Nederlanders zegt nu achter de monarchie te staan. Aldus een bericht op de website van de NOS op 27 april 2017. Het lijkt er inderdaad op dat de steun is gestegen. Maar klopt dit? Een nadere analyse leert dat je deze conclusie niet kunt trekken.

De Franse peilers deden het goed

De Franse peilers deden het goed in de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezing op 23 april 2017. De echte uitslag viel binnen de onzekerheidsmarges van deze peilingen.

De valkuilen van het peilen van groepen met een migratieachtergrond

Het is altijd lastig om groepen te peilen met een migratieachtergrond. Dit komt om je heel vaak geen aselecte steekproef uit die groepen kunt trekken. Dat was ook weer goed te zien bij een peiling die is gedaan rondom het Turkse referendum. De uitkomsten zaten er behoorlijk naast.