Alles over goede en slechte peilingen.
Op 1 januari 2023 woonden er 2572 mensen van honderd jaar of ouder in Nederland. Dit zijn er ruim tweemaal zoveel als twintig jaar geleden. Aldus een bericht van het CBS op 11 september 2023. Een staafdiagram maakte deel uit van dit bericht. Daaruit kon je de leeftijdsverdeling van de ‘honderdplussers’ aflezen. Opvallend was dat dit staafdiagram niet was opgebouwd uit staven, maar uit stapels poppetjes. Is dit een goede aanpak?
In het studiejaar 2022/’23 deden bijna 123 duizend internationale studenten een hbo-opleiding of universitaire studie in Nederland. Ruim driekwart van deze studenten kwam uit Europa. Met dit bericht kwam het CBS op 8 september 2023 naar buiten. Er zat ook een grafiek bij het bericht. Maar die grafiek blonk niet uit door onduidelijkheid.
Op 6 september 2023 kwam het NOS-Journaal met een bericht over de stijging van de kosten voor langdurige zorg. Dat bericht bevatte een foute grafiek. Door manipulatie van de Y-as (de verticale as) leek het of de kosten van 2023 tot 2027 met een factor drie zouden stijgen. En dat terwijl de werkelijke stijging 13% was. Een dag later (op 7 september 2023) kwam de NOS alweer met een foute grafiek. Dit keer ging het over de stijging van de gemiddelde temperatuur in de zomer door de jaren heen.
Op dinsdag 5 september 2023 kwam de NOS in het journaal (van 20.00 uur) met een bericht over de stijgende zorgkosten. In dit bericht werd de stijging in beeld gebracht aan de hand van een staafdiagram. Helaas bevatte deze grafiek allerlei onvolkomenheden. Daardoor wekte de grafiek een totaal verkeerd beeld van de stijging van de kosten voor langdurige zorg.
Deze grafiek van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zit er niet erg professioneel uit. Het Ministerie zou beter moeten kunnen.
‘Peilingen in de Praktijk’ is een nieuwe aflevering in de Zebra Reeks. De Zebra-reeks laat leerlingen uit de bovenbouw havo/vwo kennismaken met onderwerpen uit de wiskunde die buiten het standaard curriculum vallen, maar wel zeer de moeite waard zijn. De reeks wordt samen met de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren uitgegeven.
Het CBS gebruikt soms ringdiagrammen in plaats van cirkeldiagrammen of staafdiagrammen. Is dat wel een goed idee?
Met deze grafiek over de gemiddelde lengte van mannen in een aantal landen is wel erg veel mis. Waarom niet een simpel staafdiagram gemaakt?
Het twitteraccount World of Statistics (stats@feed) publiceert regelmatig cijfers over de stand van zaken in de wereld. Op 14 januari 2023 kwam World of Statistics met cijfers over de inflatie in diverse landen in de wereld. Die cijfers leken op het eerste gezicht wel op een staafdiagram. Maar was dat ook zo?
EenVandaag peilde de mening van de leden van haar panel over het invoeren van een vuurwerkverbod. Omdat de panelleden ook hebben aangegeven op welke politieke partij ze hebben gestemd bij de laatste verkiezingen, kun je nagaan of er verband is tussen de mening over een vuurwerkverbod en het stemgedrag van de panelleden. Om dat verband in beeld te brengen, werd een stapeldiagram gebruikt. Het kan echter ook met een mozaïekplot. Dat levert meer informatie op.
Peilingen in de maand november van 2022 lijken erop te wijzen dat de publieke opinie in Rusland over de oorlog in Oekraïne drastisch is veranderd. In juli 2022 was de meerderheid nog voor het voortzetten van de oorlog, maar in november was er een meerderheid voor het starten van vredesonderhandelingen. Wat is hier aan de hand? Kloppen die peilingen wel? Tijd voor een nadere analyse!
Bij online peilingen kunnen zich primacy-effecten voordoen. De respondenten kiezen dan niet het correcte antwoord, maar hebben een voorkeur voor een antwoord vooraan in de lijst. De Engelse volkstellingen van 2011 en 2021 bevatten dezelfde vraag naar de ‘national identity’, maar door een andere volgorde van de mogelijke antwoorden leverde deze vraag heel andere antwoorden op. Een typisch voorbeeld van een primacy-effect.
Voor het weergeven van de antwoorden op gesloten vragen in peilingen kun je een cirkeldiagram, staafdiagram of dotplot gebruiken. Neem liever geen cirkeldiagram als er veel sectoren zijn. Behalve als het gaat over taarten op Thanksgiving.
Elon Musk, de nieuwe eigenaar van Twitter, heeft het Twitter-account van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump hersteld. Hij deed hij na een Twitter-peiling onder Twitter-gebruikers. Een kleine meerderheid bleek voorstander. Maar was dit nu een goede peiling?
De steekproeftrekking voor de NS Publieksprijs is zo slecht dat je de uitkomsten makkelijk kunt manipuleren. En dat gebeurde ook. Typisch een geval van zelfselectie. De peiling moest zelfs worden gestopt.
De peiling van de Kring van Hoofdredacteuren Hoger Onderwijs was een schoolvoorbeeld van zo’n slechte peiling. Geen aselecte steekproef, maar zelfselectie. En dus was het geen representatieve peiling.
Gebruik van een online panel voor een politieke peiling van Omroep Brabant leidt tot twijfelachtige uitkomsten. De bewering dat het panel gecertificeerd is helpt niet echt.
Waarom een cirkeldiagram maken over de uitstoot van stikstof in de verschillende sectoren van de samenleving? Een staafdiagram (met verticale staven) is zoveel beter.
EenVandaag publiceerde een grafiek over de stikstofproblemen. Dat was een stapeldiagram. Maar misschien is een mozaïekplot beter.
Een grafiek in de Jaarverantwoording van de politie is zo slecht dat je hem amper goed kunt interpreteren. Is het eigenlijk wel een grafiek?
De uitkomsten van de Peilingwijzer worden meestal gepubliceerd in de vorm van een staafdiagram. Die grafiek is wel erg druk en vol. Zijn er alternatieven? Probeer eens een dotplot!
Op 24 april 2022 waren er presidentsverkiezingen in Frankrijk. Alle peilers zaten er op dezelfde manier een klein beetje naast. Hoe kan dat?
Een lijngrafiek waarbij de verticale as niet bij 0 begint kan je op het verkeerde been zetten. Dat zie je ook in deze grafiek van de hypotheekrente.
Peilen in Rusland is lastig. Het is niet eenvoudig om een aselecte steekproef te trekken. En het gevaar van sociaalwenselijke antwoorden dreigt. Dat blijkt uit een artikel van Chapkovski en Schaub.
Tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 liet D66 zelf een aantal peilingen uitvoeren. Is dat een goed idee? We analyseren de peiling in Nijmegen.
Grafieken zijn vaak informatiever dan overzichten of tabellen. We geven een voorbeeld gebaseerd op cijfers van de gewonnen medailles tijdens de Olympische Winterspelen.
Door te rommelen met de schaalverdeling op de verticale as van een lijngrafiek kun je de boodschap van de grafiek manipuleren. We laten dat zien aan de hand van een grafiek van de ziekenhuisbezetting van coronapatiënten
Ook in 2021 kozen reizigers weer het beste station. Dit keer werd het station van Overveen de winnaar. Maar was dit station wel echt het beste station?
In een grafiek van het Witte Huis over de economische groei is gerommeld met de verticale as. Daardoor lijkt de groei groter dan hij in werkelijkheid was.
Een goed vormgegeven grafiek van het RIVM over de stand van zaken van coronavaccins. Er zijn ook andere grafiekvormen denkbaar.
Weer een voorbeeld van een cirkeldiagrammen met teveel sectoren. Dit keer gaat het over de redenen van niet-vaccinatie voor corona. Het zou beter zijn geweest een staafdiagram te maken.
Een 'ringdiagram' is niet een geschikt type grafiek. De oppervlakte van de ringdelen komt niet overeen met de weer te geven waarden. Daardoor wordt je op het verkeerde been gezet. Gebruik liever een staafdiagram.
De verkiezing van Woord van het Jaar ging in 2021 de mist in. De peiling werd gemanipuleerd door antivaxers. Daardoor was de peiling niet representatief.
Gebruik geen choropletische kaart voor het weergeven van een Britse opiniepeiling. Een hexagoon-cartogram is beter!
Een stapeldiagram is een zinvolle manier om samenhang tussen twee kwalitatieve variabelen weer te geven. Maar een mozaïekplot is vaak een betere manier om dit te doen.
De leesbaarheid van deze infographic in het Leidsch Dagblad over prijsstijgingen en inflatie is ernstig aangetast door chartjunk.
Dit cirkeldiagram toont de omvang van de 17 sectoren bij het pensioenfonds PGB. Het is niet heel slecht, maar een staafdiagram is beter.
Fox News gaat weer de mist in met deze foute grafiek. De verticale as van dit staafdiagram is gemanipuleerd. Daardoor lijken de verschillen groter dan ze in werkelijkheid zijn.
De Duitse peilers zaten in 29021 met hun prognoses over het algemeen best wel erg dicht bij de werkelijke verkiezingsuitslag.
Dit lijndiagram van het Leidsch Dagblad over de looneis van het FNV en de werkelijke loonstijging bevat wel erg veel chartjunk
De Daily Mail Online publiceerde de uitkomsten van een peiling over de populariteit van Boris Johnson en Rishi Sunak in de vorm van een cirkeldiagram. Dit was een erg slechte grafiek.
Je mag niet rommelen met de assen van een grafiek. Assen die niet bij 0 beginnen, kunnen je op het verkeerde been zetten. Deze grafiek van het aantal inwoners per woning is daarvan een voorbeeld.
Eurostat gebruikt voor een grafiek over de bierproductie in Europa een bierglas. Dat levert geen goede grafiek op.
Je kunt Twitter gebruiken voor het uitvoeren van een kleine peiling. Dat is dan helaas wel een slechte peiling. Met een Twitter-peiling is helaas van alles mis.
De peilers voorspelden een nek-aan-nekrace tussen de CDU en de AfD bij de verkiezingen in Saksen-Anhalt op 6 juni 2021. Het pakte echter heel anders uit: de CDU behaalde een grote overwinning.
Krijgt de SNP bij de Schotse verkiezingen meer of minder dan 50% van de stemmen? De peilingen zijn er niet duidelijk over.
Deze grafiek van GroenLinks over CO2-uitstoot kan wel beter. Er is weer eens gerommeld met de verticale as.
Wees voorzichtig met voxpops. Je kunt ze gebruiken voor een journalistieke impressie, maar zeker niet als een vorm van opinieonderzoek.
Nieuwsuur gebruikt ten onrechte een cirkeldiagram om het aantal tegenstanders van vaccinatie per politieke partij weer te geven. Een staafdiagram is veel beter.
De Daily Mail Online publiceerde een grafiek over het aantal toegediende vaccins in 21 Europese landen. Helaas was het een cirkeldiagram en geen staafdiagram.
Tijdens de verkiezingscampagne doet de NOS 'Publieksonderzoek'. Wat is dat eigenlijk? En is dat wel representatief onderzoek? Helaas niet. En ook de vragenlijst laat te wensen over.
Wilde de meerderheid wel thuisblijven met oud en nieuw? Dat lijkt wel zo, maar de peiling van Stand.nl is helaas niet representatief. Uit gecorrigeerde uitkomsten blijkt dat de meerderheid niet thuis wil blijven.
Grafieken gebaseerd op ringdelen binnen ringdelen werken niet. Ze zetten je op het verkeerde been. Gebruik liever geen kromgetrokken staafdiagrammen.
Volgens een onderzoek van Education First spreken Nederlanders het beste Engels. Nog beter dan de Zweden. Klopt dit onderzoek wel? Is het wel representatief?
De peilingen voor de verkiezingen in de VS waren niet zo goed. Veel peilers voorspelden ten onrechte een grote winst voor Biden.
Een grafiek met pollenconcentraties in de lucht aantal griepachtige verschijnselen wijst op samenhang, maar niet noodzakelijk op een causaal verband.
De grafiek van de Belgische krant De Morgen over het verband tussen aantal Corona-besmettingen en het inkomen van een gemeente kan beter.
NL_Wetenschap deed een Twitter-peiling op het internet. Dat is een slecht soort peiling. Wetenschappers zouden die niet moeten gebruiken.
Deze grafiek over de uitkomsten van een peiling over Schotse onafhankelijkheid is wel heel slecht vormgegeven.
Deze notitie bevat allerlei wetenswaardigheden over de peilingen voor de presidentsverkiezingen in de VS in 2020.
Deze grafiek van de NOS over de salarissen van verpleegkundigen, gemeenteambtenaren en leraren van de basisschool heeft diverse tekortkomingen.
Eurostat publiceerde ook in 2020 weer een slechte grafiek over de bierproductie in Europa. Helaas geen staafdiagram, maar een bierglas. Dat leidt tot een grafiek vol fouten.
Weliswaar zijn deze grafieken over NOW-vergoedingen van het Leidsch Dagblad staafdiagrammen, maar er valt toch nog wel het een en ander te verbeteren aan deze grafieken.
Fox Business gaat weer in de fout. Dit keer met een peiling waarin je alleen maar aardige dingen mag zeggen over Trump. Fox heeft een reputatie van gemanipuleerde peilingen en grafieken.
Als een peiling onder de inwoners van de staat New York niet is gebaseerd op een aselecte steekproef, dan is de schatting van het percentage personen met corona-antilichamen onbetrouwbaar.
De verkiezingen in Ierland op 8 februari 2020 waren erg spannend. Konden de peilers de uitslag dan wel goed voorspellen.
Het is de vraag of er significante verschillen zijn bij deze peiling voor de voorverkiezingen in Iowa bij de democraten.
Door een foute verticale as lijkt de stijging van illegaal wapenbezit bij jongeren sneller te gaan dan in werkelijkheid. Ook de aanwezigheid van chart junk helpt niet echt bij het interpreteren van deze grafiek.
Een vaak gemaakte fout bij het maken van grafieken is de as niet bij 0 te laten beginnen, wat tot een verkeerde interpretatie kan leiden. Ook bij deze grafiek over de daling van het aantal landbouwbedrijven in Zuid-Holland.
De meeste Britse peilers hebben het een stuk beter gedaan dan bij de vorige verkiezingen (in 2015 en 2017). Dus dit keer geen 'British Polling Disaster'.
Een peiling van RTL over lunchgewoonten blijkt te zijn gemaakt door Jumbo. Daarmee is de kwaliteit van deze peiling twijfelachtig, ook al door het gebrek aan representativiteit en de slechte vragen.
De infographic van de Telegraaf over de stikstofuitstoot bevat een foute lijngrafiek. Een foute verticale as en veel chartjunk maken deze grafiek slecht afleesbaar.
Van alle steden ter wereld zijn Rotterdammers het beste in Engels als vreemde taal. Dat blijkt uit de EF English Proficiency Index. Dat is een peiling van taalinstituut Education First (EF). Dit meldde de NOS op 5 november 2019. Klopt dit wel? Uit nader onderzoek blijkt dat de peiling niet representatief was. En ook was de peiler niet neutraal.
De verkiezingen komen er aan in het VK. Er zullen dus veel kaarten en grafieken langskomen in de media in de komende weken.. Ook choropletische kaarten. Pas op: ze kunnen je op het verkeerde been zetten.
De peilers konden de uitslag van de verkiezingen in Oostenrijk redelijk goed voorspellen. Wel was de schatting voor de winnaar te laag en die voor de verliezer te hoog.
Zijn de non-respondenten van een peiling over parkeervergunningen tegenstanders van dit systeem? Wel, als je de gemeente Haarlem mag geloven.
De NS organiseerde de verkiezingen van het mooiste station. Als peiling zat deze verkiezing slecht in elkaar. Hij is totaal niet representatief.
Een grafiek van Eurostat over de bierproductie in Europa is slecht ontworpen. Gebruikers lopen daarom het risico dat ze deze grafiek verkeerd interpreteren.
EenVandaag brengt de stijging van het aantal verslaafden aan zware pijnstillers niet goed in beeld. Ook kun je je afvragen of de cijfers wel representatief zijn.
Een peiling over het systeem van EU-Spitzenkandidaten is niet representatief. En ook is de belangrijkste vraag wel erg sturend. Dus de uitkomsten stellen weinig voor.
De peilers deden het best wel goed bij de Europese verkiezingen. En dat geldt ook voor de exitpolls.
Een verbrokkelt cirkeldiagram of een verwrongen staafdiagram? Een merkwaardige grafiek uit het rapport van Eurobarometer 91.1 (april 2019).
Met dit gemanipuleerde cirkeldiagram van de Eurobarometer lijken wel heel veel mensen in de EU willen blijven.
De steekproef van het menstruatieonderzoek is krakkemikkig. Het is een geval van zelfselectie voor alleen vrouwen op sociale media. Daarom zijn de uitkomsten niet representatief.
Het Parool verspreid een grafiek van de toename van het aantal incidenten met verwarde personen. Helaas is de grafiek niet goed. Er is gerommeld met de verticale as.
De eerste peiling voor de Europese verkiezingen van 23 mei 2019 benadeeld pan-Europese partijen.
Het Leidsch Dagblad laat een peiling doen over Formule 1 op het Circuit Zandvoort. Het is echter maar de vraag of deze peiling wel iets voorstelt.
Opnieuw heeft Forum voor Democratie een grafiek gemaakt en gepubliceerd die de werkelijkheid niet goed weergeeft. Dit keer gaat het over het aantal leden per partij.
Met een grafiek van het Leidsch Dagblad over vogelbotsingen bij Schiphol is wel heel veel mis.
Met een choropletische kaart kun je de ruimtelijke verdeling van een verschijnsel weergeven. Pas dan wel op voor 'area bias'.
De Stadsenquête van de gemeente Leiden rammelt werkelijk aan alle kanten. Er is sprake van een sturende vragenlijst. En de steekproef is niet representatief.
Je kunt vraagtekens zetten bij deze peiling van DUO over het schelden op docenten.
Uit een peiling over vertrouwen in de media kun je de verkeerde conclusies trekking als je geen rekening houdt met de onzekerheidsmarges.
Dit onderzoek vn Internetten.nl over hacken door jongeren rammelt nogal als je kijkt naar de representativiteit en de ragenlijst.
Op 10 november 2018 waren er gemeenteraadsverkiezingen in Slowakije. Twee dagen eerder, op 8 november was een embargo op politieke activiteiten van kracht geworden. Dat embargo bleef van kracht tot aan het einde van de verkiezingsdag. Hoe zit het eigenlijk met embargo’s op peilingen in Europa?
Bij de 'Midterms', de tussentijdse verkiezingen in Amerika in 2016, deden de peilers het best wel goed.
Deze grafiek van de daling van het aantal geldautomaten laat zien hoe het gebruik van een scheurlijn in een grafiek tot verkeerde interpretatie kan leiden.
De staafdiagrammen in een artikel van het Leidsch Dagblad over roken kloppen niet.
De peilers deden het redelijk goed bij de deelstaatsverkiezingen in Beieren op 14 oktober 2018.
Een door het programma Kassa slecht gemaakte lijngrafiek van het percentage scootmobieldoden zet je op het verkeerde been.
De haken en ogen van een online referendum in Alphen a/d Rijn over een kunstwerk.
De NOS en de ARD beweren ten onrechte dat de AfD de op een na grootste partij van Duitsland is. Ze vergeten namelijk de onzekerheidsmarges.
Een peiling van de NOS over de zomertijd is een flutpeiling. De vraagstelling klopt niet en de representativiteit is ver te zoeken.
Een grafiek van de VRT, de Vlaamse openbare omroep, over de Zweedse verkiezingen is wel erg slecht.
De peilers maakten goede prognoses bij de Zweedse parlementsverkiezingen in Zweden op 9 september 2018.
De 'raadpleging' van de EU over het afschaffen van zomer/wintertijd is een slechte peiling.
Deze grafiek over de Eerste Kamer is bijzonder slecht. Kennelijk was een leuke vormgeving belangrijker dan correct overbrengen van de boodschap.
Een grafiek van de NOS over de daling van de werkloosheid bevat minstens vier grote fouten.
Als je de uitkomsten van een peiling bekijkt, moet je rekening houden met de onzekerheidsmarges. En je moet even controleren of de steekproef wel correct is getrokken.
Een slecht vormgegeven grafiek over het FNV. Het 3D-karakter en chart junk maken de grafiek onleesbaar. En de cijfers voor een betere grafiek ontbreken.
Een peiling van de ANWB over het aanpassen van vakantieplannen ziet er wel erg dubieus uit.
Een grafiek in de NRC over de euro/dollar-koers zondigt zo'n beetje tegen alle richtlijnen voor grafieken.
Het Pew Research Center heeft het vertrouwen in de NOS gemeten met een telefonische peiling. De respons in deze peiling was wel erg laag.
De NOS doet uitgebreid verslag van een onderzoek van Medisch Contact, terwijl het toch geen goede peiling is (niet-representatief).
Het cirkeldiagram van de NOS over de coalitievorming in Rotterdam is slecht ontworpen en is daarom verwarrend.
Adobe maakt reclame voor software-tools die beweging toevoegen aan grafieken. Helaas worden de methodologische aspecten over het hoofd gezien.
De berichtgeving van Het Parool over de peiling over de nieuwe burgemeester voor Amsterdam is fout en tendentieus.
Deze grafiek van de consumptie van alcoholvrij bier geeft de toename niet goed weer.
In figuur in het NOS-journaal over suikerconsumptie lijkt op een grafiek, maar is het eigenlijk niet. Het is meer een stapel klontjes.
Het is geen goede idee om voor de uitslag van het referendum over de nieuwe wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten een choropleet te gebruiken.
De gemeente Nijmegen presenteert de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in de vorm van een slecht driedimensionaal taartdiagram.
Nieuwe cijfers maken het mogelijk het internetbezit in Nederland, Europa en de VS met elkaar te vergelijken.
In het Belgische dagblad De Morgen staat een mooi voorbeeld van een foute grafiek. Er is gerommeld met de verticale as.
De peiling van de actiegroep Burgers Eigen Baas in Sittard-Geleen is van dubieuze kwaliteit.
Weer zo'n 1-vraags flutpeiling van het AD. Dit keer over de afschaffing van de zomer/wintertijd.
De peiling van de gemeente Alphen a/d Rijn over de informatievoorziening rammelt aan alle kanten.
Matt Singh laat nog eens zien dat Twitter-peilingen slechte peilingen zijn. Ze zijn niet representatief.
Daar de as verkeerd te tekenen, licht verkeerde interpretatie van deze grafiek in de Daily Mail op de loer.
Het publieksonderzoek van de NOS over de gemeenteraadsverkiezingen is van slechte kwaliteit.
De peiling van de SP over busvervoer in Woerden zet slecht in elkaar en kan daarom beter genegeerd worden.
Een robopoll is geen goed instrument voor een peiling. Dat bleek bij de Senaatsverkiezingen in Alabama.
In deze grafiek van Bloomberg over het aantal extreem arme mensen is wel heel erg veel mis.
De choropletische kaart met de uitslag van de verkiezingen in Virgina zet je op het verkeerde been.
Waarom toch die voorkeur voor cirkeldiagrammen, terwijl staafdiagrammen beter zijn. Hier een voorbeeld van de Britse peiler Ipsos MORI.
Deze peiling over het geloof in reïncarnatie zit wel arg krakkemikkig in elkaar.
De uitspraak van de Kiesraad over referendum over de Wiv is erg slordig.
Deze pompoenengrafiek van Eurostat is een slecht voorbeeld van een staafdiagram waarin staven vervangen zijn door symbolen.
Een grafiek van Nieuwsuur is een cirkediagram in 3D-perspectief . Het kan bijna niet slechter.
De prognoses van de peilers voor de parlementsverkiezingen in Oostenrijk waren goed. Maar bij één partij zaten ze er naast,
De peiling van de NRC over het regeerakkoord is niet representatief, maar wel journalsitiek. Heb je iets aan de uiktomsten van zo'n peiling?
Tijdens de formatie ging het vaak over de gewone, normale Nederlander. Is dat hetzelfde als de gemiddelde Nederlander?
In een tendentieuze grafiek van Nieuwsuur wordt de daling van de defensiebegroting te spectaculair voorgesteld.
De Noorse peilers deden het opvallend goed bij de parlementsverkiezingen van 11 september 2017. Hoe kan dat?
De peilers deden het maar matig bij de Duitse verkiezingen. Ze zaten ernast bij de CDU en AfD.
Eénvraags peilingen zijn totaal niet representatief. Ook deze peiling van De Telegraaf over de islam is een flutpeiling.
Deze peiling van de SP onder agenten is hoogstwaarschijnlijk niet representatief. Daarom is voorzichtigheid met de uitkomsten geboden.
Het Nationaal Energie Onderzoek blijkt een sluwe wervingsactie te zien van een groep energieleveranciers
Met een tendentieuze, gemanipuleerde peiling proberen de Republikeinen een positieve waardering voor Trump te krijgen.
Een peiling van DNB over hoe mooi eurobiljetten zijn, heeft wel een aantal tekortkomingen
Deze infographic uit De Volkskrant bevat slechte grafieken en is daarom niet zo functioneel
Omroep Brabant deed een wel hele kleine peiling onder Brabantse boeren. De omroep is niet transparant over opzet en uitvoering van dit onderzoek.
Een slechte peiling van RTL-Nieuws geeft een verkeerd beeld over deelname van GroenLinks aan het kabinet.
Hoe deden de peilers het bij de Franse parlementsverkiezingen? Niet onaardig, maar er ging ook wel wat mis. Een gemengd beeld dus.
Ook bij de parlementsverkiezingen in het VK van 8 juni 2017 gingen veel peilers weer de mist in.
Weer zo'n éénvraags flutpeiling. Dit keer van het AD. Hij gaat over hoofddoekjes bij de politie. Zo'n peiling is verre van representatief.
De peilers deden het goed bij de deelstaatverkiezingen op 14 mei 2017 in Nordrhein-Westfalen.
EenVandaag vervangt staafdiagrammen over de voetbalcompetitie door grafieken met symbolen. Dat leidt tot fiute grafieken.
Dagblad Trouw wilde de import van avocado's in beeld brengen, maar gebruikte daarvoor een bijzonder slechte grafiek.
Een grafiek van EenVandaag over de stijging van de zorgpremie zit toch wel erg slecht in elkaar.
In de eerste rond van de presidentsverkiezingen ging het zo goed met de peilingen, maar in de tweede ronde zaten de peilers ernaast.
De Koningsdagenquête is gebaseerd op een wel erg kleine steekproef. Dat maakt het lastig de uitkomsten correct te interpreteren.
De peilers deden het goed in de eerste rond van de Franse presidentsverkiezingen van 23 april 2017
De peiling van Ipsos over het Turkse referendum laat zien hoe lastig het is om minderheden te peilen.
In veel grafieken wordt gerommeld met de assen. Dat is ook het geval bij deze grafiek over het klantenoordeel van een OV-reis
Hoe deden de peilers het bij de verkiezingen. Niet heel slecht, maar er gingen toch wel dingen mis.
Forum voor Democratie rommelt met een grafiek. Daardoor lijkt het aantal likes voor deze partij groter dan het is.
Al weer een foute grafiek van nde NOS. Dit keer werd de daling van de frisdrankconsumptie verkeerd in beeld gebracht.
Door een foute grafiek van de SP lijkt de stijging van het eigen risico in de zorg groter dan hij in werkelijkheid is.
Je kunt uit de peiling van RTL Nieuws niet afleiden dat Jesse Klaver (GroenLinks) het Carré-debat wel gewonnen.
Uit een peiling bij de Hogeschool Rotterdam bleek dat DENK de grootste partij was. Deze peiling was echter verre van representatief.
Met een uiterst dubieuze peiling probeert Donald Trump steun te krijgen in zijn strijd tegen de media.
De peiling naar aanleiding van het Noordelijk Lijsttrekkersdebat kon worden gemanipuleerd omdat respondenten zichzelf konden aanmelden.
In een mooi stroomdiagram van de metro van Moskou wordt het aantal passagiers per station verkeerd weergegeven.
Voor de verkiezing van de 'Graaier van het jaar' van het radioprogramma Bureau Buitenland werd wel een heel erg slechte peiling uitgevoerd.
Met een foute grafiek probeert een Belgische staatssecretaris te suggeren dat het aantal aanvragers voor een verblijfsvergunning spectaculair afneemt.
Het CBS meldt onterecht dat het aantal werklozen onder de half miljoen ligt. Er wordt vergeten dat er onzekerheidsmarges zijn.
Wie wordt lijsttrekker voor de PvdA. De peiling van Ipsos hierover is niet zo zinvol.
Het Nationaal Toilettenonderzoek rammelt. De opdrachtgever heeft beland bij bepaalde uitkomsten en de steekproef is niet aselecte getrokken.
Beheersen Nederlanders de Engelse taal echt het best? Dat kun je niet afleiden uit dit onderzoek.
De peilingen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen zaten er naast. Ze voorspelden Clinton, maar het werd Trump.
Met een grafiek op nrc.nl op 2 oktober 2016 is zo ongeveer alles mis wat je kunt bedenken.
Volgens de NOS zaten de peilers er op IJsland helemaal naast. Zo erg bleek dat nu ook weer niet te zijn.
Al weer de derde éénvraags flutpeiling in korte tijd. Dit keer van Jaap Jansen van BNR Nieuwsradio over de lijsttrekkersverkiezing van de PvdA
Ook in de Nederlandse media verschijnen nu foute thematische kaarten over de verkiezingen in Amerika.
Al weer zo'n éénvraags flutpeiling. Veel acquiecence en niet representatief. Ombetrouwbaar dus.
De VSNU gaat de mist in met een foute grafiek. Er wordt een ernstige fout gemaakt bij het weergeven van symbolen. Waarom niet gewoon een staafdiagram?
De peiling van Trouw over het Nationaal Zorgfonds is een flutpeiling. De vraagstelling is suggestief en de steekproef is niet representatief
De peilers zaten er naast bij het voorspellen van de uitkomst van het referendum over het vredesverdrag in Colombia.
Een foute grafiek van Forum voor Democratie maakt het verschil tussen voor- en tegenstanders in het Oekraïne-referndum groter dan het in werkelijkheid is.
Hoe kun je de daling van de werkloosheid wat rooskleuriger weergeven? Weer twee voorbeelden van slechte lijndiagrammen.
Op de website FiveThirtyEight staan voorbeelden van goede en slechte thematische kaarten.
Voor de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen wordt meestal een verkeerd type thematische kaart gebruikt. Hier zijn wat alternatieven.
De verschillen tussen Peil.nl en de Politieke Barometer blijven groot.
De peilers deden het niet zo goed bij de Brexit-peilingen. De British Polling Council sprak daarover zijn teleurstelling uit.
Waarom geven twee online peilingen voor het verschil tussen PVV en VVD zulke verschillende uitkomsten?
Er waren maar twee peilingen voor de 2e ronde van de presidentsverkiezingen in Oostenrijk. Durfden de peilers niet na het debacle van de 1e ronde?
De Engelse peilers vertrouwen hun eigen Brexit-peilingen niet.
De Schotse peilers deden het best wel goed bij de regionale verkiezingen van 5 mei 2016.
De Oostenrijke peilers zaten er helemaal naast met hun voorspelling wie de nieuwe president zou worden.
Je kunt grote vraagtekens zetten bij een peiling van de ANBO over de financiële situatie van ouderen.
Het was een hele klus voor de peilers om de opkomst te schatten bij het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne.
Een schoolvoorbeeld van een foute grafiek in de Dauly Mail: een staafdiagram zonder nulpunt.
De Independent Press Standards Organisation (IPSO) heeft geoordeeld dat een peiling van The Sun over IS misleidend was.
Een slecht vormgegeven cirkeldiagram leidt tot verwarring in een persbericht van Eurostat.
Een peiling van D66 over het referendum over samenwerking met de Oekraïne is wel erg krakkemikkig.
Bij de peilingen van begin maart 2016 bleken er bizar grote verschillen te zijn tussen drie peilers (Peil.nl, Politieke Barometer) en I&O Research.
Bij de uitslagen van de Slowaakse verkiezingen werden slecht leesbare driedimensionale grafieken gebruikt.
De Ierse peilers deden het beter dan de Engelse peilers. Opvallend is dat ze face-to-face interviewing gebruikten.
Een grafiek over de overproductie is onleesbaar door het ontbreken van informatie en het foutief weergeven van informatie.
De politieke peilingen (Politieke Barometer en Peil.nl) lopen weer helemaal systematisch uit elkaar.
Bij Brexit-peilingen in Engeland zijn er grote verschillen tussen online peilingen en telefonische peilingen.
De eerste resultaten van het onderzoek naar de afgang van de peilers bij de Engelse parlementsverkiezingen
Een nadere vraagstelling kan tot heel andere antwoorden op de vraag leiden. Eem voorbeeld uit Engeland.
Er kwamen weer volop foute cirkeldiagrammen langs in de media bij de uitslag van de Spaanse verkiezingen.
De Engelse krant The Guardian heeft ernstige kritiek op een peiling van een andere Engele krant (The Sun).
Een peiling van RTL Nieuws over Zwarte Piet. En je kunt niets vaststellen of dit een goede of slechte peiling was. Wat moet je er mee.
Nieuw onderzoek kan inzicht geven wat er mis is gegaan bij de peilingen voor de Engelse verkiezingen.
Het is nu mogelijk via Twitter een peiling te doen met één vraag. Zo'n twitter poll is niet geschikt voor serieus onderzoek.
Volgens een onderzoek spreken Nederlanders bijna het beste Engels. Helaas is het wel een slecht onderzoek van een taalinstituut.
Cirkeldiagrammen zijn erg populair. Toch is het vaak beter om een staafdiagram te gebruiken. Een CBS-grafiek is daarvan een goed voorbeeld.
Een peiling van de gemeente Steenbergen over vluchtelingen zal geen representatief beeld opleveren.
De uitspraak van de Kiesraad dat er 427.939 geldige ondersteuningsverklaringen zijn ingediend voor het referendum over een Associatieovereenkomst met Oekraïne, is onjuist
De Griekse peilers deden het bij de parlementsverkiezingen beter dan bij het referendum.
De Fietstelweek van de Fietsersbond is helaas geen representatief onderzoek. Dat komt omdat er geen aselecte steekproef is getrokken.
De NOS komt met een grafiek over de kaasprijzen. Die grafiek geeft een verkeerd beeld omdat de verticale as niet bij 0 begint.
Een grafiek in het NOS-Journaal over de dalende olieprijs. Is het een non-grafiek of een foute grafiek?
Hoe goed is die peiling van CNN over Obama eigenlijk?
Weer een voorbeeld van een slecht vormgegeven grafiek in het NOS-journaal. Dat krijg je als een vormgever de grafiek maakt.
De NOS maakt gebruik van grafieken die slecht leesbaar zijn. Je kunt je afvragen of het wel grafieken zijn.
Het Leidsch Dagblad heeft het alcoholgebruik bij Leidse jongeren onderzicht. Maar wel met een slecht onderzoek.
De peilingen tijdens de campagne voor het Griekse referendum gingen helemaal de mist. De peilers zaten er allemaal naast.
Hoe laat je zien waar de Amsterdamse werknemers wonen? Met een cirkeldiagram, een staafdiagram of een dotplot?
Als twee partijen in een peiling even groot zijn, dan hoeft dat nog niet te betekenen dat ze in de populatie ook even groot zijn.
Grafieken op de Deense TV over het Deense asielbeleid zijn zo slecht dat ze je op het verkeerde been zetten.
Veel Nederlanders tegen de uittreding uit de EU. Hoe geef je dat grafisch weer. Een stapeldiagram of een dotplot?
Is het einde van de telefonische peilingen in de VS in zicht? Het lijkt erop nu het bijna onmogelijk wordt om robopolls te doen.
Bij het referendum over het homohuwelijk deden de Ierse peilers het niet zo goed.
De Engelse peilers zaten er helemaal naast. En allemaal op dezelfde manier. Hoe kan dat? Een analyse.
Pas op als je je niet houdt aan de richtlijnen voor staafdiagram. Dat kan de interpretatie lastiger maken. Overweeg ook eens een dotplot te maken.
Door te rommelen met vragen in een peiling kunnen voorstanders van statiegeld ineens tegenstanders worden. Een voorbeeld waarbij de opdrachtgever belang heeft bij bepaalde uitkomsten.
Hoe slecht kan een peiling zijn? De peiling van de Daily Express over de EU is een voorbeeld van een wel erg slechte peiling.
Een respons van 1 op 3, en toch representatief. De NRC maakt het wel erg bont.
In deze grafiek lijken de Russische uitgaven aan defensie heel erg hoog. Maar de grafiek zit toch anders in elkaar.
Op een thematische kaart moet je de symbolen wel de goede grootte geven. En niet zoals bij deze kaart van EenVandaag.
Het CBS komt met een suggestieve grafiek van de sterfte in de winter.
Waarom het beter is om een staafdiagram te gebruiken en niet een cirkeldiagram.
Is de peiling van de ANWB over pech tijdens de wintersport een slechte peiling of misleidende reclame?
Hoe kan het dat de ene peiler de VVD 12 zetels meer geeft dan de andere peiler?
De NOS probeert de dalende olieprijs in beeld te brengen met een wel heel erg slechte grafiek.
Over neppeilingen. Dat zijn peilingen die niet de publieke opinie meten, maar proberen te beïnvloeden.
Door en peiling met zelfselectie werden de luisteraars naar het programma Vroege Vogels ineens liefhebbers van particulier vuurwerk.
Tevredenheid met de spoorwegen wordt in een foutieve grafiek weergegeven. Dat kan leiden tot een verkeerde interpretatie.
De peiling voor woord van het jaar van de Dikke Van Dale gebruikt zelfselectie. Het is daarom een slechte peiling.
Is er een verband tussen de olieprijs en de waarde van de Roebel. Een grafiek uit The Economist is wel heel suggestief.
Je kunt je afvragen of een quota-steekproef onder jonge Turken en Marokkanen eigenlijk wel representatief is.
Volgens een artiekel in de Volkskrant verkiest de man een intelligente vrouw boven een seksueel aantrekkelijke vrouw. Helaas is het onderzoek niet representatief.
Uit een online-peiling onder 1.000 Nederlanders met een slechte vraagstelling kun je niet de conclusie trekken dat Zwarte Piet moet blijven,
Een onderzoek met een respons van 16%. Dan kun je niet meer zeggen dat het onderzoek representatief is. Je zult op z'n minst moeten wegen.
Respondenten geven andere antwoorden op open vragen dan op gesloten vragen. Peilingen van CNN en Gallup laten dat nog eens zien.
De peilingen voor het referendum over Schotse onafhankelijkheid zijn gebaseerd op een zelfselectie-panel. Daarom moet je de uitkomsten met een korreltje zout nemen.
Een grafiek uit The Guardian die op het eerste gezicht goed is, maar waarmee toch het een en ander mis is.
Bij een thematische kaart in de NRC over Chinese investeringen worden de symbolen verkeerd weergegeven. Daardoor wordt je op het verkeerde been gezet.
De onderzoeker van 'Namens Nederland' claimen ten onrechte dat een grote steekproef vanzelf representatief is. Hun steekproef is zeer selectief.
Media maken vaak gebruik van thematische kaarten. Bij het ontwerp van zulke kaarten kan van alles mis gaan. Dat is ook het geval van deze kaart van de aanvallen van haaien in de VS.
Uit een analyse van de wedstrijden om de FIFA world cup blijkt dat in de tweede helft meer doelpunten vallen dan in de eerste helft.
De kop boven het bericht van Ipsos over de peiling van de Politieke Barometer op 4 april 2014 liet geen ruimte voor twijfel: 'D66 grootste partij in aanloop naar de EP-verkiezingen'.
Hoe de Amerikaanse nieuwszender Fox News grafieken manipuleert.
Niet de PVV of de PvdA maar D66 wordt de grootste partij in Den Haag. Dat blijkt uit een opiniepeiling van Maurice de Hond.
Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA), voorvechter van grotere gemeenten, krijgt steun uit onverwachte hoek: bijna de helft van de burgemeesters vindt dat gemeenten in Nederland groter moeten worden.
De Europeaan verliest zo langzamerhand zijn of haar vertrouwen in de Europese politiek. En dat gebeurt zelfs nog in sneltreinvaart.
Het was bedoeld om te peilen wie Amsterdammers als beste uit de bus vonden komen tijdens het Eerste Grote Lijsttrekkersdebat afgelopen zondag in de Stadsschouwburg: een online peiling van Het Parool.
Elke zondag komt Maurice de Hond weer met een politieke peiling. Ongeacht de methodologische kwaliteit van deze peilingen, nemen de media de uitkomsten van die peilingen braaf over.
Coalitie verliest de kiezers. Dat was de kop boven een artikel in de krant Alphen.cc van 28 september.
In Duitsland zijn op 22 september 2013 parlementsverkiezingen gehouden. Ongeveer 62 miljoen kiezers konden naar de stembus gaan om een nieuwe Bondsdag te kiezen.
Nederlandse boeren wijzen massaal de trend naar megastallen af, volgens de SP.
Wat is een rondgang? Volgens de Van Dale is dat het gaan of lopen in de rondte, het (rond)gaan langs een vooraf bepaalde weg.
De gemeenten Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude gaan per 1 januari 2014 fuseren. Dit brengt natuurlijk veel veranderingen met zich mee, zowel voor de gemeenten, als voor haar inwoners.
‘Burgemeesters spreken zich in enquête NRC uit tegen fusies’. Dat meldt het NRC op 9 maart 2013. ‘Meer dan 80 procent van de burgemeesters in Nederland vindt niet dat gemeenten uit ten minste 100.000 inwoners zouden moeten bestaan, zoals het kabinet wil.
Opiniepeilingen zijn vrijwel altijd gebaseerd op een steekproef uit de bevolking. Die steekproef bestaat meestal uit een paar duizend personen.
Een op de zeven makelaars verwacht dat hij de komende twee jaar failliet gaat.
Er wordt in Nederland heel wat afgepeild, maar ook de Amerikanen kunnen er wat van, zeker in deze periode voor de presidentsverkiezingen
In de periode voor de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september 2012 waren er maar liefst vier peilers actief: Maurice de Hond (Peil.nl), Ipsos Synovate (Politieke Barometer), TNS NIPO en GfK Intomart (De Stemming).
Veertig procent van de Nederlandse priesters die een maatschappelijke functie hebben, is voor afschaffing van het celibaat.
Uit het meest recente onderzoek van de Nationale Academie voor Media & Maatschappij blijkt dat jongeren tussen 13 en 18 jaar lijden aan een serieuze vorm van Social Media Stress (SMS).
In de peiling van Maurice de Hond is Ronald Plasterk zijn voornaamste opponent Diederik Samsom voorbijgestreefd. Dat stond te lezen op de website nu.nl op 14 maart 2012.
Op 29 februari 2012 komt kondigt Hyves aan de concurrentie aan te gaan met de andere opiniepeilers. Hyves claimt dat het daarmee officieel 'de stem van Nederland' vertegenwoordigt.
Op 15 januari 2012 berichtten diverse media dat de SP volgens een peiling van Maurice de Hond even groot zou zijn als de VVD.
Uit recent onderzoek van InternetSpiegel blijkt dat medewerkers in de publieke sector zeer tevreden zijn met hun werk.
Regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartij PVV hebben geen meerderheid meer in de Tweede Kamer. Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerde peiling van TNS NIPO.
Eén dag voor de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni 2010 kwamen de twee peilers Maurice de Hond (Peil.nl) en Synovate (Politieke Barometer) met prognoses voor de uitslag.
VVD-leider Rutte is voor de tweede keer de winnaar van het verkiezingsdebat van RTL. Dat zijn de uitkomsten van een onderzoek door Synovate onder een representatieve groep van ruim 1000 kijkers.
Niet alleen in Nederland wordt gepeild in de aanloop naar de parlementsverkiezingen. Ook in Engeland gebeurde dat volop. Daar kwamen zeven peilers bijna dagelijks met nieuwe voorspellingen.
De meerderheid van de ANWB-leden is voor een vorm van rekeningrijden.
Dit voorjaar discussieert de Tweede Kamer over de kilometerprijs.
Op 20 november 2009 is het nieuwe boek van wetenschapsjournalist Hans van Maanen uitgekomen. De titel van het boek is "Googelen met getallen - cijfers en statistiek in krant en wetenschap".
De uitkomsten van de Leiderdorpse enquête zijn zo goed als waardeloos. Dat vinden enkele raadsleden in Leiderdorp.
De grootste regeringspartij CDA staat in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond nog steeds net boven de PVV.
De opkomst bij de verkiezingen voor het Europees parlement op 4 juni zal rond de veertig procent liggen, Dat is een fractie hoger dan in 2004 (toen 39 procent opkwam).
Elk jaar publiceert Elsevier in samenwerking met onderzoeker Peter Lagendijk een ranglijst van de beste ziekenhuizen in Nederland.
In november 2008 heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken onderzoek gedaan naar de internetvaardigheden en internet awareness van werknemers in de publieke sector.
Nederlanders willen niet dat coffeeshops geleidelijk uit het straatbeeld verdwijnen. Ze zien veel meer in het vrijgeven van de wietproductie om een einde te maken aan de criminaliteit rond softdrugs.
Amerikaanse opiniepeilers blijken in de aanloop van de presidentsverkiezingen een belangrijke groep te hebben overgeslagen.
Nebahat Albayrak moet de nieuwe burgemeester van Rotterdam worden. Dat is de verrassende uitkomst van het Rotterdamse burgemeestersreferendum, georganiseerd door AD Rotterdams Dagblad.
Het Nederlandse publiek heeft SGP-fractievoorzitter Van der Vlies tot Politicus van het Jaar 2007 gekozen.
Een grote meerderheid van burgers in vijf grote EU-landen wil een referendum over het nieuwe EU-verdrag.
De Politieke Barometer zit er helemaal naast bij stellingen over de populariteit van Rita Verdonk onder kiezers. Dat zegt opiniepeiler Maurice de Hond.
Het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein is het beste ziekenhuis van Nederland.
De Sionsberg in Dokkum is het beste ziekenhuis van Nederland.
Uit een representatief onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder 40 gemeenten blijkt dat bij de reguliere bouwvergunningen Rijnwoude als duurste gemeente is ingehaald.
De ingezetenen van het Hoogheemraadschap van Rijnland willen hun belastingzaken en eventuele vragen daarover online kunnen regelen.
Prinses Maxima is met afstand het populairste lid van het Koninklijk Huis.
De standpunten van de PvdA worden door meer mensen onderschreven dan die van het CDA.
De SP is volgens een opiniepeiling van TNS NIPO opgeklommen tot de derde politieke partij van Nederland.
Wouter Bos heeft vrijdagavond het lijsttrekkersdebat voor RTL gewonnen.
Uit het onderzoek 21minuten.nl is gebleken dat de kiezers niet zo erg trouw zijn aan de partijen.
Acht van de tien Nederlanders verwacht dat de aftrek van hypotheekrente wordt beperkt of afgeschaft en ruim zes op de tien ondersteunt deze maatregel, mits het gaat om nieuwe hypotheken. Dit is een van de uitkomsten van 21minuten.nl, een onderzoek via internet, waaraan de afgelopen zes weken ruim 170.000 Nederlanders hebben meegedaan.
Jan Marijnissen heeft meeste deugden en Femke Halsema (Groenlinks) is het aantrekkelijkst.
Uit een peiling van het blad Metro blijkt dat de score van 7% voor Wilders ruim twee keer zo hoog uitvalt als in peiling van TNS Nipo en RTL van de week ervoor.