Bos wint lijsttrekkersdebat

Wouter Bos heeft vrijdagavond het lijsttrekkersdebat voor RTL gewonnen. Vijftig procent van de kijkers stemde voor de PvdA-lijsttrekker, 46 % voor zijn CDA-opponent Jan Peter Balkenende. Dat blijkt uit een onderzoek van TNS/NIPO onder 1342 kijkers.

Zij beloonden het optreden van Bos met een 7,2, terwijl Balkenende een 6,9 kreeg. Volgens TNS/NIPO besloot tijdens het debat 19 procent van de kijkers die SP hadden willen stemmen over te stappen op de PvdA.

Is een verschil van 4% nu een echt verschil of valt dat binnen de onzekerheidsmarges van de steekproef? Als je er vanuit gaat TNS-NIPO een nette aselecte steekproef heeft getrokken van 1342 kijkers naar het debat, dan hoort daarbij een onzekerheidsmarge van ongeveer 3%. Het is daarom juister om te zeggen dat tussen 47% en 53% van de kijkers vindt dat Bos heeft gewonnen, en dat tussen 43% en 48% vindt dat Balkenende heeft gewonnen. Merk op dat deze twee intervallen elkaar een klein beetje overlappen. Het is daarom niet uitgesloten dat er geen echte winnaar was volgens de kijker.

Deze peiling is uitgevoerd onder de kijkers naar het debat. Die groep mensen hoeft niet representatief te zijn voor de gehele bevolking. De conclusies uit deze peiling kunnen daarom niet worden vertaald naar de gehele bevolking.