Hypotheekrenteaftrek geen taboe voor bevolking

Acht van de tien Nederlanders verwacht dat de aftrek van hypotheekrente wordt beperkt of afgeschaft en ruim zes op de tien ondersteunt deze maatregel, mits het gaat om nieuwe hypotheken. Dit is een van de uitkomsten van 21minuten.nl, een onderzoek via internet, waaraan de afgelopen zes weken ruim 170.000 Nederlanders hebben meegedaan.

Zij gaven hun mening over de toekomst van onze economie en maatschappij. De resultaten van dat onderzoek, dat werd uitgevoerd door McKinsey&Company, werden vrijdag 3 november aangeboden aan FNV-voorzitter Agnes Jongerius, voorzitter Bernard Wientjes van VNO-NCW en Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de Sociaal-economische Raad.

Het 21minuten.nl is via het Internet uitgevoerd. Mensen zijn geworven via zelf-selectie. Dat betekent dat mensen zonder Internet niet konden deelnemen. Zoals bekend zijn dit vooral ouderen, laag opgeleiden en allochtonen. In het onderzoek wordt getracht hiervoor te corrigeren, maar het is niet gegarandeerd dat deze correctie helpt.

De theorie van het survey-onderzoek leert dat de vertekening in de uitkomsten ten gevolge van gebruik van het Internet niet wordt vermindert door een grotere steekproef.