SP met 25 zetels groter dan de VVD

De SP is volgens een opiniepeiling van TNS NIPO opgeklommen tot de derde politieke partij van Nederland. De Socialistische Partij komt uit op 25 zetels, een meer dan de VVD. SP-leider Marijnissen spreekt van een ‘historisch moment’.

De grootste wordt het CDA met 39 zetels, zo blijkt uit de TNS NIPO-peiling die maandag werd gepresenteerd door RTL. De PvdA staat op nummer twee met 35 zetels. Vorige week hadden beide partijen elk nog 38 zetels.

Het is de eerste keer in de geschiedenis dat de SP in een peiling op de derde plaats staat, zegt een gelukkige Jan Marijnissen. ‘Ik was al van plan vanavond een borrel te nemen, maar dat worden er nu twee’.

De omvang van de steekproef ligt in de buurt van 2000 personen. Dat betekent dat er sprake is van een onzekerheidsmarge in de uitkomsten van ruim twee zetels. Het verschil tussen de SP en de VVD is in de peiling van TNS-NIPO maar één zetel. Je kunt dus niet de conclusie trekken dat de SP de VVD voorbij is. Het verschil kan net zo goed veroorzaakt zijn door de ‘ruis’ in de steekproef.