De Sionsberg in Dokkum beste ziekenhuis

De Sionsberg in Dokkum is het beste ziekenhuis van Nederland. Het Tergooiziekenhuis Hilversum staat op de tweede plaats, het Tweesteden ziekenhuis in Tilburg en Waalwijk is derde. Dit volgt uit het jaarlijkse eigen onderzoek van beleidsadviseur Peter Lagendijk en weekblad Elsevier onder deskundigen in de zorg. Het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein is vierde, het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda vijfde.

Volgens Elsevier zijn voor het onderzoek zijn in totaal 7602 deskundigen in de zorg aangeschreven. Een schriftelijke enquĂȘte dus. De respons bedroeg 21%. Dat is erg laag, maar niet onverwacht voor een schriftelijk onderzoek. Aangezien respondenten vaak anders zijn dan non-respondenten, kan niet worden verwacht dat de uitkomsten representatief geacht kunnen worden voor de gehele groep van deskundigen. Er is kennelijk ook niet voor deze scheefheid gecorrigeerd.

Opgemerkt moet ook worden dat de uitkomsten zijn gebaseerd op meningen en niet op feitelijke gegevens. Dit alles maakt dat de uitkomsten van het onderzoek met de nodige argwaan moeten worden bekeken.