Eigen Huis: verschillen bouwleges nu onaanvaardbaar

Uit een representatief onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder 40 gemeenten blijkt dat bij de reguliere bouwvergunningen Rijnwoude als duurste gemeente is ingehaald door Haren (Gr.).

door Haren (Gr.). Wie voor 130.000 euro aan bouwkosten een reguliere bouwvergunning aanvraagt in Haren, moet daarvoor bijna 5.000 euro neerleggen. Inwoners van Rijnwoude zijn nog altijd 4.545 euro kwijt. Wie in Terneuzen woont, hoeft slechts 1.937 euro op te hoesten voor de vergunning.Wie voor 130.000 euro aan bouwkosten een reguliere bouwvergunning aanvraagt in Haren, moet daarvoor bijna 5.000 euro neerleggen. Inwoners van Rijnwoude zijn nog altijd 4.545 euro kwijt. Wie in Terneuzen woont, hoeft slechts 1.937 euro op te hoesten voor de vergunning.

Hier wordt een conclusie getrokken die niet mag worden getrokken. In het bericht wordt de suggestie gewekt dat Haren de hoogste bouwleges heeft van Nederland. Ook in media die dit bericht overnamen, klonk dezelfde boodschap door. Er zijn slechts 40 gemeenten onderzocht. Haren mag dan de duurste gemeente in de steekproef zijn, maar dat betekent niet automatisch dat Haren ook de duurste gemeente van Nederland is.