De Hond: peiling Nova deugt niet

De Politieke Barometer zit er helemaal naast bij stellingen over de populariteit van Rita Verdonk onder kiezers. Dat zegt opiniepeiler Maurice de Hond. Volgens De Hond gaan de opstellers van de barometer, onderzoeksbureau Synovate en tv-programma Nova, op een verkeerde manier te werk. Daardoor zou hun schatting van de electorale steun voor de uit de VVD-fractie verwijderde Verdonk veel te laag uitvallen. In de politieke barometer staat Verdonk op vijf zetels, volgens De Hond zou ze er achttien krijgen.

De fout die Synovate volgens De Hond maakt is dat ondervraagden spontaan een partij moeten noemen. Hun worden geen opties voorgelegd. De opiniepeiler zegt dat veel mensen zich bij deze manier van peilen zich niet realiseren dat Verdonk een optie is. Alleen door expliciet te vragen ‘Wat zou u stemmen als Verdonk met een eigen partij komt’, zou de omvang van de steun voor haar zijn vast te stellen.

Het is maar de vraag of de aanpak van Maurice wel de goede is. Er is bij hem sprake van een hypothetische vraag: wat zou u doen als …? Wat kun je op zo’n vraag voor antwoord verwachten? Experts op het gebied van het ontwerpen van vragenlijsten raden het gebruik van hypothetische vragen altijd af. Het probleem van een hypothetische vraag is dat je nooit kunt vaststellen hoe ‘waar’ het gegeven antwoord is. Er valt niet te zeggen of de respondent zich in de toekomst zo zal gedragen als deze nu zegt. Hypothetische vragen zijn vrijblijvend. Er zijn geen consequenties, welk antwoord ook wordt gegeven. Daar komt nog bij dat mensen over het algemeen slecht zijn in het voorspellen van toekomstig gedrag.