Meerderheid Europeanen wil referendum

Een grote meerderheid van burgers in vijf grote EU-landen wil een referendum over het nieuwe EU-verdrag, waarvan het ontwerp donderdag in Lissabon door regeringsleiders wordt vastgesteld. De voorstanders variëren van 63 procent in Frankrijk tot 76 procent in Duitsland, bleek donderdag uit een opiniepeiling van de Financial Times. Britten, Italianen en Spanjaarden zijn ook voorstander. Tot dusver heeft alleen Ierland een volksraadpleging gepland.

Om te beginnen een uiterst dubieuze kop, want de enquête is slechts vijf grote EU-landen gehouden en niet in de hele unie.

Verder kunt je grote vraagtekens plaatsen bij de betrouwbaarheid van dit onderzoek. Per land is maar een steekproef van 1000 personen genomen. Bovendien is die steekproef afkomstig uit een internet-panel dat door zelf-selectie tot stand is gekomen, in plaats door trekking van een nette steekproef. Ik durf de stelling wel aan dat de uitkomsten niet representatief zijn.

Het is altijd weer jammer dat de media dit soort berichten plaatst zonder kanttekeningen te plaatsen over de waarde van zo’n onderzoek.