Publiek kiest Van der Vlies als Politicus 2007

Het Nederlandse publiek heeft SGP-fractievoorzitter Van der Vlies tot Politicus van het Jaar 2007 gekozen. Donderdagavond om twaalf uur, het moment dat de stemming sloot, had de staatkundig gereformeerde voorman ruim 50.000 stemmen en zijn belangrijkste rivaal, PVV-leider Wilders, ruim 47.000. Oud-VVD-Kamerlid Verdonk staat op drie en behaalde ruim 39.000 punten. Zij wordt gevolgd door SGP-Kamerlid Van de Staaij met ruim 36.000 stemmen.

Dit is een typisch voorbeeld van een online-onderzoek met zelf-selectie. De deelnemers zijn niet netjes geloot, maar iedereen kon zelf beslissen of of niet mee te doen aan het onderzoek. De jongeren van de SGP hebben daar handig gebruik van gemaakt. Ze riepen op om op Bas van der Vlies te stemmen. Zo konden ze de uitslag manipuleren.

De kop van het artikel suggereert dat de uitslag een goede afspiegeling is van wat de Nederlanders vinden van de politici (‘Publiek kiest …’). Uiteraard is dit niet het geval. Dit is geen representatief onderzoek.