Peilers verkiezingen sloegen gsm over

Amerikaanse opiniepeilers blijken in de aanloop van de presidentsverkiezingen een belangrijke groep te hebben overgeslagen. Ze peilden alleen onder mensen met een vaste telefoon. Inmiddels heeft echter 20 procent van de Amerikaanse kiezers alleen een mobieltje.

obama1

Zij stemden opvallend vaak op Obama. Dat blijkt uit een nationaal verkiezingsonderzoek.Vooral dertigers met alleen gsm stemden vaak op Obama: 63 procent tegen 51 procent van de dertigers met een vaste telefoon.De peilers wisten niet dat inmiddels zoveel mensen geen vaste lijn meer hebben en dachten ook dat het voor het stemgedrag geen verschil maakte.

Een merkwaardig bericht. Kennelijk is een belangrijke groep met een ander stemgedrag overgeslagen. Maar de vraagt die dan opkomt is dan: als dit het geval is, hoe komt het dan dat de opiniepeilers de uitslag zo goed konden voorspellen. Zo voorspelde CNN dat 52% op Obama zou stemmen en 44% op McCain. Uiteindelijk stemde 53% op Obama en 46% op McCain.

obama2

Als het bericht correct is dan zou de voorspelling dus lager moeten zijn uitgevallen. De peilers misten immers de op Obama stemmende jongeren met een mobieltje. De conclusie lijkt voor de hand te liggen dat minstens nog iets mis moet zijn gegaan in de peilingen, maar dan met een tegengesteld effect. Helaas blijft het bericht van de NOS te oppervlakkig.