Engelse peilers slaan plank mis

Niet alleen in Nederland wordt gepeild in de aanloop naar de parlementsverkiezingen. Ook in Engeland gebeurde dat volop. Daar kwamen zeven peilers bijna dagelijks met nieuwe voorspellingen.

Door de opkomst van de Liberal Democrats waren de verkiezingen dit keer extra spannend. De verkiezingsuitslag bood een mooie gelegenheid om te controleren hoe goed al die peilers het hadden gedaan. De voorspellingen voor de Liberal Democrats bleken er behoorlijk naast zitten.De voorspellingen voor de conservatieven waren behoorlijk nauwkeurig. De afwijking bedroeg hooguit 1 procent. Ook de voorspellingen voor Labour zagen er redelijk uit, met uitzondering van de voorspelling door Angus Reid. Hierbij moet wel aangetekend dat de laatste 20 jaar de voorspellingen voor Labour altijd te hoog uitvielen. Nu waren ze eerder te laag.

Bij de voorspellingen voor de Liberal Democrats is het misgegaan. Alle peilers zitten systematisch veel te hoog. De Liberal Democrats kregen in werkelijkheid 23 procent van de stemmen, maar de voorspellingen waren 3 tot 6 procent hoger.

Van de zeven peilers maken er drie gebruik van een web-pabel dat is gevormd met zelfselectie. Dat kan problemen met de representativiteit opleveren. De vier andere peiler doen telefonisch peilingen. Ze genereren daarvoor willekeurige nummers. Ze missen mobiele nummers en nummers die in het bel-me-niet-register staan. In dit register zit 30 procent van de telefoonnummers. Dus ook hier zijn problemen met de representativiteit te verwachten.

Maar misschien is er wel een heel andere verklaring. Misschien zijn de stemmers niet eerlijk geweest tegen de peilers. Nader onderzoek moet uitwijzen wat er echt aan de hand was. Meer informatie in dit document: Engelse verkiezingen.