Rutte wint ook tweede debat

VVD-leider Rutte is voor de tweede keer de winnaar van het verkiezingsdebat van RTL. Dat zijn de uitkomsten van een onderzoek door Synovate onder een representatieve groep van ruim 1000 kijkers. Ze beoordeelden de lijsttrekkers op overtuigingskracht, ongeacht of ze het met het standpunt eens zijn.

rutte-2010

CU-voorman Rouvoet is de grote verliezer. Rutte kreeg bijna een kwart van de stemmen in een peiling van Synovate, en met die 23 procent bleef hij ver voor op GroenLinks-leider Femke Halsema, die tweede werd met 13 procent. SP-voorman Roemer had een goed debuut; hij staat op de derde plek met 12 procent.CDA-leider Balkenende deelt de vierde plaats met PvdA-lijsttrekker Cohen; beiden kregen 11 procent van de stemmen. D66-lijsttrekker Pechtold en PVV-leider Wilders delen de zesde plek met 10 procent. CU-voorman Rouvoet maakte een zeer slechte beurt; hij kreeg slechts 4 procent van de stemmen.

De berichtgeving suggereert een nauwkeurigheid in de uitkomsten die er niet is. Zelf als dit een perfect uitgevoerd onderzoek was, waarbij de steekproef netjes was geloot uit alle kijkers, en alle geselecteerde kijkers ook inderdaad hebben meegedaan, dan is er sprake van onzekerheidsmarges. Bij een steekproefomvang van ruim personen liggen die in de buurt van de 2 procent. De 13 procent voor Femke Halsema had dus ook 11 procent of 15 procent kunnen zijn.

De percentages voor Halsema, Roemer, Balkenende, Cohen, Pechtold en Wilders liggen alle tussen de 10 procent en de 13 procent. Dat is zo dicht bin elkaar dat ze helemaal niet op volgorde gezet kunnen worden. Een betere conclusies was geweest dat er geen aantoonbare verschillen zijn.

Er zijn nog meer problemen met het onderzoek. Het is nog maar de vraag of er sprake is van een representatief onderzoek. De steekproef is niet netjes getrokken uit alle kijker maar uit het web-panel van Synovate, dat door middel van zelfselectie tot stand is gekomen. Daarom alleen al is er geen sprake van representativiteit.

Uit het panel is een steekproef van personen getrokken die via SMS hun voorkeur moesten doorgegeven. Uiteindelijk hebben dat 1014 personen gedaan. Het is onduidelijk of hierbij non-respons is opgetreden en of die non-respons nog effect heeft gehad op de uitkomsten. Al met al moeten deze uitkomsten dus met een flinke korrel zout worden genomen.