De peilers zaten er weer behoorlijk naast

Eén dag voor de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni 2010 kwamen de twee peilers Maurice de Hond (Peil.nl) en Synovate (Politieke Barometer) met prognoses voor de uitslag. Die prognoses bleken er behoorlijk naast te zitten. De verschillen zijn zelfs groter dan bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2006.

De tabel hieronder bevat de prognoses op 8 juni en de werkelijke uitslag:

 Peil.nlPol.Bar.Uitslag
CDA242421
PvdA303030
SP131415
VVD343331
PVV181724
GL111110
CU665
D66111010
SGP232
PvdD122

De totale afwijking in zetels bij Peil.nl bedraagt 18 zetels. Dat is twee zetels meer dan in 2006. Bij de Politieke Barometer is de afwijking 16 zetels, Dat is ook twee meer dan in 2006.

Beide peilers zaten er flink naast bij de PVV. Die partij behaalde 24 zetels. De voorspelling van Peil.nl was 18 en die van de Politieke Barometers 17 zetels. Beide peilers kwamen ook 3 zetels te hoog uit voor het CDA. Verder kwam Peil.nl 3 zetels te hoog uit voor de VVD.

Beide peilers loten hun steekproeven niet netjes uit de bevolking. Ze maken gebruik van zelfselectie. Deelnemers moeten zich zelf aanmelden. Dit leidt tot een selectieve steekproef. Bovendien heeft niet iedereen Internet. Daardoor zijn specifieke groepen (ouderen, laag opgeleiden, allochtonen) ondervertegenwoordigd. De peilers proberen hier wel voor te corrigeren, maar er is geen enkele garantie dat dit werkt.

Verder moet altijd worden beseft dat het vragen van een mening van iemand niet hetzelfde is als stemmen in een stembureau. Bovendien zijn er veel mensen die helemaal geen duidelijke mening hebben, waardoor hun antwoord in een peiling niet hard is.