Coalitie verliest Kamermeerderheid in peiling

Regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartij PVV hebben geen meerderheid meer in de Tweede Kamer. Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerde peiling van TNS NIPO

Bij de verkiezingen in juni haalden de drie partijen samen 76 zetels, maar dat zijn er nu drie minder.De VVD blijft bijna drie maanden na de be√ędiging van het kabinet-Rutte met 36 zetels ruimschoots de grootste partij, gevolgd door PvdA (24), PVV (21) en CDA (zestien). D66 haalt zestien virtuele zetels, de SP vijftien en GroenLinks veertien. De coalitiepartijen staan dus virtueel op 73 zetels.

Uit de website van TNS NIPO blijkt dat aan het onderzoek 1093 personen hebben meegedaan. Dat is een niet erg grote steekproef. Er moet dan ook rekening worden gehouden met behoorlijke marges in de uitkomsten. Daar kan een afwijking van zo’n 3 procent. Dat komt overeen met 4 tot 5 zetels.

Alle verschillen kleiner dan de 4 zetels kunnen dus niet worden verklaard door veranderingen in het politieke landschap. Het is slechts ruis in de steekproef. De conclusie in het bericht dat de de drie partijen VVD, CDA en PVV geen meerderheid meer hebben in de kamer, is dus onjuist.

De kop van het bericht is overigens wel juist. In de steekproef zelf verliest de coalitie wel de meerderheid. De rest van het bericht suggereert dat deze uitkomst gegeneraliseerd kan worden naar de Nederlandse bevolking. Dat kan dus niet.

Daar komt nog bij dat het onderzoek gehouden is onder de leden van het web panel van TNS NIPO. In dit panel zitten mensen die zich zelf hebben opgegeven en het leuk vinden om mee te doen aan onderzoek. Er kunnen daarom vraagtekens worden gezet bij de representativiteit van de steekproef.