De slechtste grafiek ooit?

Elke zondag komt Maurice de Hond weer met een politieke peiling. Ongeacht de methodologische kwaliteit van deze peilingen, nemen de media de uitkomsten van die peilingen braaf over.

Soms proberen die media die uitkomsten nog wat ‘op te leuken’. Dat gebeurde ook op zondag 28 oktober 2013.De Persgroep bedacht dat het wel aardig zou kunnen zijn om een grafiek van de uitkomsten te maken. Tot de Persgroep horen kranten als Trouw en het AD. En dus verscheen op de websites van beide kranten onderstaande grafiek.

trouw1

Welk boek je ook leest over het maken van grafieken, en welke expert je ook raadpleegt, ze zeggen allemaal dat je geen grafieken moet maken met een driedimensionaal perspectief. Het belangrijkste probleem met 3D-grafieken is dat je er de informatie slecht uit kunt aflezen. Het is bijna niet mogelijk om de correcte lengtes van de staven vast te stellen. Probeer maar eens te bepalen wat in de peiling de lengte van de staaf van de PvdA is (de blauwe staaf). Het is bijna niet te doen. Je moet in je hoofd vanaf de top van de staaf een schuine lijn naar achteren trekken (evenwijdig aan de korte lijnen links bij de as) en dan kijken waar hij de achterwand raakt.

Een ander probleem van grafieken met een driedimensionaal perspectief is dat soms staven voor een groot deel achter andere staven verdwijnen. Daardoor wordt het nog eens extra moeilijk om de lengte van de staven te bepalen. Ook in de grafiek hierboven zijn sommige staven maar amper te zien.

Er is natuurlijk een simpele oplossing voor het goed weergeven van de gegevens in de grafiek hierboven. Dat is het samengesteld staafdiagram. In de grafiek hieronder is dat gebeurd. De lengtes van alle staven kunnen nu goed worden afgelezen. De roosterlijnen spelen daarbij een nuttige rol. En ook kunnen de lengtes van verschillende staven goed met elkaar worden vergeleken.

trouw2

De het samengesteld staafdiagram in figuur is misschien wel wat minder spectaculair dan de 3D-grafiek in figuur 1, maar de ‘boodschap’ in de cijfers kan wel duidelijk worden afgelezen. En de 3D-grafiek? Er worden heel wat slechte grafieken gemaakt, maar deze scoort toch wel hoog in de hitlijst van slechtste grafieken ooit.