Verliezen de Europeanen het vertrouwen de EU?

De Europeaan verliest zo langzamerhand zijn of haar vertrouwen in de Europese politiek. En dat gebeurt zelfs nog in sneltreinvaart.

Zo begon het item over Europa in het programma Terzake van de Belgische VRT op donderdag 23 januari 2014. Bij dit item werd onderstaande dramatische grafiek getoond. Het vertrouwen in de EU lijkt inderdaad snel te dalen.

vertrouwen-eu1

De grafiek is een goed voorbeeld van hoe je mensen met een foute grafiek op het verkeerde been kunt zetten. Er zijn twee zaken mis met deze grafiek: de grafiek zit technisch niet goed elkaar en de getoonde gegevens zijn uit hun context gehaald.

Wat onmiddellijk opvalt is dat de verticale as begin bij 25% in plaats van bij 0%. Door een stuk van de as weg te laten, lijken stijgingen en dalingen altijd spectaculairder dan ze in werkelijkheid zijn.

Eelco Hartveld van de Universiteit van Amsterdam heeft de grafiek opnieuw gemaakt, maar nu wel met een correcte verticale as. Die grafiek is hieronder afgebeeld. Het vertrouwen in de EU daalt nog steeds, maar niet meer zo snel. Bovendien is nog een tweede lijn opgenomen in de grafiek en die geeft het vertrouwen weer in de nationale overheid.

vertrouwen-eu2

Twee dingen vallen op. In de eerste plaats is het vertrouwen in de EU steeds hoger dan het vertrouwen in de nationale overheid. En in de tweede plaats daalt het vertrouwen in EU en nationale overheid ongeveer op dezelfde manier. Daaruit zou je kunnen afleiden dat de daling van de vertrouwen in de EU wel eens een andere oorzaak kan hebben dan de EU zelf. Kortom, zo dramatisch is het niet met het vertrouwen in de EU.