Hoe Fox News grafieken manipuleert

Fox News is een van de grote nieuwszenders in de Verenigde Staten. Deze nieuwszender is de stem van de rechtse, conservatieve Amerikanen. In de berichtgeving wordt geen mogelijkheid onbenut gelaten om de regering van president Barack Obama in een kwaad daglicht te zetten. Zelfs grafieken worden gemanipuleerd.

Het was een van de belangrijke doelen van Obama om het systeem van gezondheidsverzekeringen te hervormen. Daarvoor was een nieuwe wet ingevoerd: de Patient Protection and Affordable Care Act. De wet verplicht iedere Amerikaan een zorgverzekering af te sluiten. En de zorgverzekeraars mogen niemand weigeren. In de volksmond wordt deze wet Obamacare genoemd.

De Republikeinen zijn vel tegen de wet. Daarom probeerde Fox News de invoering van Obamacare af te schilderen als een volledige flop. De regering Obama mikte erop dat op 31 maart 2014 zo’n 7 miljoen Amerikanen zich moesten hebben aangemeld voor de nieuwe zorgverzekering. Dus probeerde Fox News met de grafiek hieronder aan te geven dat dit doel bij lange na niet was gehaald.

obamacare1

Het verschil tussen de twee staven in het staafdiagram is inderdaad behoorlijk groot. Maar een blik op de cijfers leert dat in feite het verschil helemaal niet zo heel groot is: er zijn al 6 miljoen aanmeldingen en dat is maar 1 miljoen minder dan de doelstelling. De staven weerspiegelen dus helemaal niet de werkelijke cijfers. Dat komt omdat de verticale as niet bij 0 begint. Dat is niet eenvoudig vast te stellen omdat die verticale as helemaal geen schaalverdeling heeft. Daarmee is dit een bijzonder slechte grafiek. Als je niet goed oplet, wordt je al snel op het verkeerde been gezet.

Er was veel kritiek op de grafiek van Fox News. Dat leidde ertoe dat Fox de grafiek een paar dagen later (op 1 april 2014) corrigeerde. Tijdens het programma erkende Fox News dat het in de fout was gegaan.

De grafiek hieronder is de gecorrigeerde grafiek. Er is nu een keurige schaalverdeling bij de verticale as. En die schaalverdeling begint, zoals het hoort, bij 0. Het verschil tussen beide staven is veel minder groot. De grafiek geeft nu een veel realistischer beeld van de situatie.

obamacare2

Fox News heeft zo langzamerhand al een hele traditie opgebouwd van foute en misleidende grafieken. Ze zijn allemaal bedoeld om de regering Obama in een kwaad daglicht te zetten. Pas dus op met de grafieken van Fox News.