De eerste helft maar afschaffen?

Wie het wereldkampioenschap voetbal in Braziliƫ volgt, en wie doet dat niet, zal misschien ook wel het gevoel krijgen dat er in de tweede helft meer gescoord wordt dan in de eerste helft. Tijd voor nader onderzoek dus.

Er zijn op dit moment (donderdag 3 juli) in totaal 56 wedstrijden gespeeld. Daarin zijn 154 doelpunten gescoord. Dat is een gemiddelde van bijna 3 (2,75) per wedstrijd. Op de website van de FIFA is van al die doelpunten terug te vinden in welke minuut ze zijn gescoord. Door al die tijdstippen te verdelen in intervallen van een kwartier, kunnen we de verdeling van de doelpunten in de tijd in beeld brengen:

Er is een opvallen en duidelijk patroon te zien. In elke volgende kwartier wordt er mee gescoord. In het eerste kwartier (0-15 minuten)) zijn er slechts 13 doelpunten. In het laatste kwartier (75-90 minuten) is dat opgelopen tot 37 doelpunten. Gemiddeld komen er elk kwartier 4 doelpunten bij.

Wat is de verklaring van dit duidelijke patroon. Dat is voer voor de voetbaldeskundigen. Krijgen de spelers van de coach opdracht om voor de rust defensiever te spelen en pas na de rust toe te slaan? Of gaat in de tweede helft de vermoeidheid meespelen, maken de spelers meer fouten, en kan er daardoor makkelijker worden gescoord?

De grafiek bevat ook de doelpunten die in de verlenging zijn gescoord. Dat zijn er een stuk minder. Dat is logisch, want bij de eerste 48 groepswedstrijden was geen verlenging mogelijk. Het interval van 90 t/m 120 minuten bevat alleen de doelpunten van de 8 wedstrijden in de achtste finales. Ook in de verlenging lijkt in de tweede helft meer gescoord te worden dan in de eerste helft, Het gaat echter om slechts 7 doelpunten. Dus harde conclusies zijn niet te trekken. Misschien nog even de komende wedstrijden afwachten.

Welke conclusie kunnen we uit deze analyse trekken? Misschien wel dat de tweede helft leuker is dan de eerste helft. De eerste helft dus maar afschaffen?