De NOS brengt de olieprijs in beeld met een slechte grafiek

De NOS maakte het op 6 januari 2015 wel erg bont met een grafiek van de dalende olieprijs in het journaal van 18:00 uur. Die grafiek bevatte zoveel fouten dat hij vrijwel oninterpreteerbaar was. En misschien was de grafiek ook wel helemaal fout.

olieprijs-2015-01-06

De grafiek vormde een onderdeel van een bericht over de steeds maar dalende olieprijs. Die dalende olieprijs valt wel af te lezen uit de grafiek. Maar verder is het onduidelijk wat de grafiek voorstelt. We zetten een aantal problemen op een rij.
In de eerste plaats is de titel van de grafiek nogal vaag: ‘olie’. Wat wordt daarmee bedoeld? Er zal toch minsten zoiets moeten staan als ‘Prijs van een vat olie’. En dan zijn er ook nog diverse soorten olie. Zoeken op internet geeft het vermoeden dat het hier om de prijs van een vat Brent-olie gaat.

In de tweede plaats is het volstrekt onduidelijk wat de verticale as voorstelt. Er staat helemaal niets aangegeven bij die as. Het zou kunnen dat de onderste horizontale lijn een prijs van 50 dollar aangeeft. Maar hoe zit het met de andere lijnen? Geen idee. En wat is precies de meeteenheid? Gaat het om Amerikaanse dollars? Vermoedelijk wel, maar het staat nergens. Het ziet er ook naar uit dat die verticale as niet bij 0 begint, maar bij 50. Daardoor lijkt de daling van de olieprijs spectaculairder dan hij in werkelijkheid is.

In de derde plaats staat is de horizontale as een tijd-as, die loopt van 2007 naar 2015. Er staan echter nergens maatstreepjes op de as, zodat niet is te zien waar een jaar begint en eindigt. Helaas zijn tussenliggende jaren niet vermeld.

In de vierde plaats maakt de NOS in de grafiek gebruik van gegevens die vast door derden zijn verzameld. Dan zal ook de bron van de gegevens moeten worden vermeld.

In de vijfde plaats bekruipt me het onbehagelijke gevoeld dat het prijsverloop niet goed is weergegeven in de grafiek. In een tekstbericht op de website van de NOS staat dat de olieprijs nog nooit zo lag is geweest in de laatste zes jaar. Maar in de grafiek is sprake van de laagste prijs in minstens acht jaar. In andere grafieken van de op het internet is sprake van een laagste olieprijs in December 2008. Die dip is in bovenstaande grafiek niet terug te vinden.

Al met al is dit een bijzonder slechte grafiek. Het is maar goed dat het in het nieuws van 20:00 uur niet meer te zien was.

Reacties

  1. Roger Wolff schreef:

    Als je gaat zeuren over fouten in publicaties, haal je eigen stukje dan door een spelchecker. “di teen”, “e rook”.

Reacties zijn gesloten.