Weer een slechte grafiek van de NOS

Er wordt teveel olie geproduceerd. Dat wilde de NOS duidelijk maken in het nieuws van 18.00 uur op donderdag 25 februari 2016. Als illustratie werd onderstaande grafiek gebruikt. En dat was een onleesbare grafiek vol fouten.

nos1

De NOS wilde twee zaken duidelijk maken in de grafiek. In de eerste plaats moest duidelijk worden dat er teveel olie wordt geproduceerd. Daarvoor werden de grijze staven gebruikt. Maar helaas kloppen de hoogtes van de staven niet met de waarden die erbij horen. De eerste staaf (voor 2.0) zou bijna twee keer zo groot moeten zijn als de tweede staaf (voor 1.1). Maar dat is absoluut niet het geval. De eerste staaf is te laag, of de tweede staaf is te hoog.

Ook is uit de grafiek niet duidelijk wat die waarden 2.0 en 1.1 voorstellen. Alleen als je het gesproken commentaar bij de grafiek hoort, dan wordt duidelijk dat het gaat om miljoenen vaten olie per dag. Het niet vermelden van de meeteenheid maakt de grafiek slecht leesbaar.

En dan is er nog de rode lijn in de grafiek. Die blijkt de prijs van een vat olie voor te stellen. Alleen de huidige prijs wordt vermeld (30 euro). De verticale as ontbreekt geheel. Je kunt dus bijvoorbeeld niet zien welke prijs hoort bij het begin van de rode lijn. Ook is volstrekt onduidelijk wat voor horizontale as er bij de lijn hoort. Welke tijdsperiode is in beeld gebracht?

Kortom, dat is weer een goed voorbeeld van een slechte grafiek. Het is een grafiek die de kijker niet echt helpt bij het begrijpen van de in beeld gebrachte verschijnselen. Je krijgt niet de indruk dat het hier gaat om het geven van informatie. Het lijkt niet meer dan een ornament op de achtergrond te zijn.

Reacties

  1. Ernest schreef:

    Oeps, dit is wel heel erg onprofessioneel zeg. Wat voor opleidingseisen stellen ze dan eigenlijk aan de mensen die zo’n ‘grafiek’ mogen maken voor de NOS?

Reacties zijn gesloten.