Peiling van The Sun over sympathie voor IS was misleidend

Op 26 maart meldt de BBC dat de berichtgeving over een peiling van het dagblad The Sun over sympathie voor jihad-strijders misleidend was. Dat is het oordeel van de Independent Press Standards Organisation (IPSO) . De IPSO deed deze uitspraak nadat meer dan 3000 klachten waren binnengekomen over de berichtgeving in de krant over de peiling. De IPSO oordeelde zelfs dat de berichtgeving ‘significant misleidend’ was.

In deze weblog is al eerder commentaar gegeven op deze slechte peiling. Er waren minstens drie problemen met deze peiling. In de eerste plaats kun je grote vraagtekens zetten bij de representativiteit van deze peiling. Want hoe trek je een representatieve steekproef uit de populatie van alle moslims in Engeland?

sun-jihad

In de tweede plaats ging het in de vraagstelling helemaal niet over jihadis, maar over ‘fighters in Syria’. Gaat het dan over jihad-strijders? Of kan het ook gaan om Britse ex-militairen die samen met de Koerden tegen ISIS vechten? En dan zijn er ook nog de door het westen gesteunde anti-Assad rebellen. Het is duidelijk dat de conclusie op de voorpagina van The Sun de lading niet dekt.

En in de derde plaats werd in de peiling gevraagd naar ‘sympathie’ voor de strijders. Wat wordt daarmee bedoeld? Betekent het dat je begrip kunt opbrengen voor hun standpunten, of kan het ook betekenen dat je de acties van IS echt steunt?

Al met al concludeerde de IPSO dat The Sun “failed to take appropriate care in its presentation of the poll results, and as a result the coverage was significantly misleading”.

Het is mooi dat er in Engeland zon perswaakhond is die ingrijpt als er iets mis gaat met de berichtgeving over peilingen. Hoe zit dat eigenlijk in Nederland?