Hoe groot is de kans dat Hillary Clinton wint?

Hoe groot is de kans dat Hillary Clinton wint van Donald Trump bij de komende presidentsverkiezingen van 8 november 2016? Allerlei deskundigen proberen op basis van peilingen die winstkans te voorspellen. Nate Silver, van de website FiveThirtyEight, is één van die deskundigen. Hij gebruikt thematische kaarten om die voorspellingen zichtbaar te maken. Die kaarten zijn lang niet altijd even goed.

Die thematische kaarten proberen een beeld te geven van de stand van zaken in het land en de 50 staten (en het District of Columbia). Vaak wordt daarvoor een choropleet gebruikt. Dat is een kaart die is opgedeeld in gebieden, waarbij de kleur van elke gebied de waarde van het te tonen kenmerken weergeeft

Een voorbeeld van zo’n choropleet is onderstaande grafiek van Nate Silver. Hij combineert allerlei peilingen in een wiskundig model en daaruit berekent hij de winstkans van de kandidaten. In de blauwe staten is de kans op winst van Hillary Clinton groter dan die van Donald Trump. En in de rode staten is het andersom. Een donkerder kleur betekent een grotere winstkans.

pres-2016-1

Nate Silver combineert de voorspellingen voor de staten. Hij komt dan tot de conclusie dat Hillary Clinton 86,4% kans heeft om de presidentsverkiezingen te winnen. De kans dat Donald Trump de nieuwe president wordt is slechts 13,6%.

Clinton heeft dus een enorme voorsprong op Trump. Er wordt wel gesproken over een ‘landslide’. Maar dat zie je helemaal niet terug in de kaart hierboven. Die lijkt immers toch heel wat rood te bevatten. Dit is een bekend probleem bij choropleten. Grote gebieden (qua oppervlak) trekken meer de aandacht dan kleine gebieden. En de ongeacht het belang van het gebied. Zo is de staat Montana (MT) groot getekend terwijl hij slechts drie kiesmannen. En de staat Massachusetts (MA) is amper zichtbaar terwijl hij toch 11 kiesmannen heeft.

Nate Silver geeft op zijn website FiveThirtyEight ook een voorbeeld van een goede thematische kaart. Daarin is elke staat opgebouwd uit een aantal zeshoekjes. Dit aantal komt overeen met het aantal kiesmannen. Montana is nu een stuk kleiner geworden en Massachusetts een stuk groter. Je krijgt nu een beter beeld van de situatie. Het blauw overheerst op deze kaart. Dit wijst inderdaad op een landslide.

pres-2016-2

Deze manier van weergeven van de voorspelling heeft de kaart (in geografische zin) natuurlijk wel vervormd. Hij lijkt niet erg meer op de kaart van Amerika. Dat maakt het wel wat lastiger elke staat terug te vinden.

Er zijn nog wel andere manieren om deze voorspellingen weer te geven. Zie hiervoor een eerder artikel op deze website: Hoed u voor choropleten!