Een flutpeiling over de verkiezing van de lijsttrekker van de PvdA

De verkiezingscampagne begint op gang te komen. Dat betekent een gestage stroom van peilingen. Helaas zitten daar ook flutpeilingen bij. Dat zijn peilingen die niet voldoen aan de richtlijnen voor deugdelijke peilingen. En dus zijn de uitkomsten volstrekt onbetrouwbaar. Op 17 oktober kwam er weer zo’n flutpeiling langs. Hij was van Jaap Jansen van BNR Nieuwsradio en hij ging over de verkiezing van de lijsttrekker van de PvdA.

De peiling stond op Twitter. Er was maar één vraag: Wie moet PvdA lijsttrekker worden? Bijna 2000 mensen deden mee aan de peiling. En de uitkomst was duidelijk: Jacques Monasch wordt lijsttrekker. We zullen zien.

lijsttrekker-pvda1

Er is van alles mis met deze peiling. In de eerste plaats komt de doelgroep van de verkiezing niet overeen met de doelgroep van de peiling. De lijsttrekker wordt gekozen door de leden van de PvdA (inclusief de flitsleden). Maar wie doen mee aan de peiling? Zijn dat ook de leden? Dat valt te betwijfelen, wat iedereen kon in principe mee doen aan de peiling. Dus bijvoorbeeld ook niet-leden, kinderen en buitenlanders.

Bij een deugdelijke peiling zou je een aselecte steekproef moeten trekken uit de PvdA-leden. Dat is hier niet gebeurd. De respondenten zijn alleen mensen die Twitter gebruiken, die Jaap Jansen volgen, en die spontaan besloten om mee te doen. Deze respondenten vormen ongetwijfeld geen goed afspiegeling van de PvdA-leden. Daarmee is de peiling dus niet representatief.

Als een peiling niet representatief is, kun je proberen hem representatief te maken door het uitvoeren van een correctie. Wegen noemen we dat. Maar je kunt alleen wegen als je een aantal kenmerken van de respondenten hebt gemeten, zoals geslacht, leeftijd en opleidingsniveau. In de peiling van Jaap Jansen is helaas maar één vraag gesteld. Daarmee is wegen onmogelijk geworden. Jammer.

Dit is al weer de derde éénvraags flutpeiling in korte tijd. Eerder was er al zo’n peiling van Trouw over het Zorgfonds en van De Telegraaf over het politiek stelsel. Het lijkt zo leuk. Even een snel polletje in Twitter of op de website van de krant. Maar het stelt niets voor. Het zou beter zijn als de media zich inhielden en het peilen aan de echte peilers overliet.