Pas op voor éénvraags flutpeilingen

‘Meer dan 9 op de 10 Nederlanders is helemaal klaar met het #partijkartel. Pak uw stem terug op 15 maart!’. Dat riep Thierry Baudet op Twitter op 12 oktober 2016. Hij deed dat op basis van de uitkomsten van een peiling in De Telegraaf. Helaas was die peiling totaal niet representatief. En dus is de uitkomst waardeloos.

forum-voor-democratie1

De peiling stond op de website van De Telegraaf. Hij is in de figuur hieronder overgenomen. Er was slechts één vraag. Je kon reageren op de stelling ‘Politiek stelsel moet op de schop’. De mogelijke antwoorden waren ‘Eens’, ‘Oneens’ en ‘Weet niet / Geen mening’. En nu maar hopen dat iedereen snapt wat hiermee wordt bedoeld. Zou iedereen weten wat het ‘Politiek stelsel’ is en wat ‘moet op de schop’ betekent?

forum-voor-democratie2

Dit is typisch een vraag waarbij veel acquiescence kan optreden. Dat is het verschijnsel dat de respondenten aangeven ze het eens zijn met de stelling in de vraag zonder er verder over na te denken wat die stelling precies betekent. Lekker makkelijk.

Maar acquiescence is niet het enige probleem. Misschien nog wel ernstiger is het dat de peiling niet representatief is. Wie vullen hem in? Dat zijn alleen bezoekers van de website van De Telegraaf die spontaan besluiten mee te doen. Deze groep is zeker niet representatief voor de hele bevolking. De uitkomst van deze peiling is dus geen onderbouwing voor de uitspraak van Thierry Baudet dat ‘meer dan 9 op de 10 Nederlanders helemaal klaar is met het #partijkartel’.

Als een peiling niet representatief is, zou je hem nog representatief kunnen maken door het uitvoeren van een weging. Daarvoor zijn weegvariabelen nodig zoals geslacht, leeftijd, opleidingsniveau en stemgedrag bij de vorige verkiezingen. Helaas zijn deze gegevens allemaal niet gevraagd. En dus kun je niet wegen. De peiling is slecht een blijft slecht.

In de aanloop naar de verkiezingen van maart 2017 zullen er nog heel wat peilingen langskomen. Daarbij zijn de goede, degelijke peilingen van bekende professionele peilers. Die zullen wel goed in elkaar zitten. Maar pas op voor de éénvraags flutpeilingen op de voorpagina van mediawebsites. Die zijn onbetrouwbaar en kun je daarom beter mijden.