Zaten de peilers er dan helemaal naast op IJsland?

De NOS meldde op zondagmiddag 30 oktober dat de Piratenpartij op IJsland niet de grote winnaar is geworden van de parlementsverkiezing zoals in de peilingen werd voorspeld. Zaten de peilers er dan helemaal naast? Nou, dat viel nogal mee.

Een tijdje terug leek het er misschien wel op dat de Piratenpartij een hele grote partij zou worden. Maar de laatste tijd liep die partij al terug in de peilingen. In de tabel hieronder staan de uitslagen van vier peilingen die één dag voor de verkiezingen zijn gehouden.

ijsland1

Uit die peilingen was al duidelijk dat de Piratenpartij niet de grootste partij zou worden. De conservatieve Independence Party scoorde aanzienlijk beter. Wel leek het erop dat de Piratenpartij de tweede partij zou worden. In definitieve uitslag van de verkiezingen (de laatste kolom) blijkt de Piratenpartij derde te zijn geworden. Het IJslandse GroenLinks werd tweede.

In de grafiek hieronder zijn de voorspellingen van de peilingen en de definitieve uitslag nog een naast elkaar gezet in een dotplot. De blauwe punten geven de voorspellingen van de peilingen weer en de rode punt is de verkiezingsuitslag.

ijsland2

Bij de meeste partijen liggen de voorspellingen en de werkelijke uitslag keurig bij elkaar. Voor twee partijen gaat het mis. Bij de Piratenpartij vallen de voorspellingen veel groter uit dan de verkiezingsuitslag. En bij de Independence Party is het juist omgekeerd. Wat de oorzaak is van deze verschillen, valt niet te zeggen zonder nader onderzoek. Als je naar de voorspellingen kijkt voor de Piratenpartij in de afgelopen periode, dan is er sprake van een dalende lijn. Misschien heeft die daling zich wel voortgezet in de nacht vlak voor de verkiezingen.