Wie wordt lijsttrekker voor de PvdA?

Wie wordt de lijsttrekker van de PvdA bij de Verkiezingen voor de Tweede Kamer van 15 maart 2017? Er zijn twee kandidaten: Diederik Samsom en Lodewijk Asscher. De leden van de partij kunnen via een stemming hun voorkeur uitspreken. Die stemming is in volle gang. Velen zijn nieuwsgierig wie het gaat worden. Dus voerde Ipsos een peiling uit. Hoe zinvol is deze peiling?

Op 24 november 2016 maakt Ipsos de uitslag van die peiling bekend. Welke groep je ook bekijkt (alle kiezers, de PvdA-kiezers in 2012, kiezers die nu een PvdA-voorkeur hebben of kiezers die mogelijk op de PvdA gaan stemmen), allemaal hebben ze en duidelijk voorkeur voor Asscher.

samsom-asscher1

Enige voorzichtigheid is op zijn plaats. Denk maar eens terug aan wat er in 2012 gebeurde. Ook toen was er bij de PvdA een lijsttrekkersverkiezing. Er waren vijf kandidaten: Diederik Samsom, Ronald Plasterk, Nebahat Albayrak, Martijn van Dam en Lutz Jacobi. Eén dag voor de bekendmaking van de uitslag, kwam Maurice de Hond met een peiling. Volgens die peiling zou 45% voor Ronald Plasterk kiezen en Diederik Samsom zou blijven steken op 33% van de stemmen.

plasterk-samsom2

Een dag later bleek Samsom echter de grote winnaar te zijn met 54% van de stemmen. En Plasterk kreeg slechts 32%t. De verschillen tussen de peiling en de werkelijke uitslag waren dus wel erg groot. Dat wordt nog eens geïllustreerd in de grafiek hieronder. Als je dit zo ziet, kun je je afvragen wat die peiling nu eigenlijk waard was.

plasterk-samsom3

Het grootste probleem met de peiling was dat hij werd gehouden onder een geheel andere doelgroep. Dat meldt Maurice de Hond zelf ook al. De verkiezing voor de lijsttrekker vond plaats onder de leden van het PvdA, maar Maurice de Hond peilde onder de potentiële PvdA-stemmers. Dat is een totaal andere groep. Er dan ook geen garantie dat de uitkomsten van de peiling ook maar iets zeggen over de uitkomst van de verkiezing.

De peiling van Ipsos heeft hetzelfde probleem. Niet de groep van PvdA-leden is gepeild, maar andere groepen. Je kunt kiezen uit de PvdA-kiezers in 2012, de kiezers die nu een PvdA-voorkeur hebben of kiezers die mogelijk op de PvdA gaan stemmen. Maar dus niet de groep van PvdA-leden. Nog even wachten, en dan weten we hoe goed of slecht deze peiling was.