Forum voor Democratie manipuleert weer een grafiek

Op 12 maart 2017 verspreidde Thierry Baudet een grafiek op Twitter waaruit zou moeten blijken dat er een explosieve groei is van het aantal likes (en engagements) op Facebook. Volgens de getoonde gegevens heeft Forum voor Democratie inderdaad de meeste likes, maar de grafiek klopt niet. De verschillen zijn groter weergegeven dan ze in werkelijkheid zijn.

Van de aantallen likes per partij is een staafdiagram gemaakt. Daarbij horen alle staven even breed te zijn. Als je dat doet, dan geeft het oppervlakte van de staaf de juiste omvang weer. Hier is afgeweken van deze regel. Langere staven zijn ook breder. Daardoor stijgt de oppervlakte van de staven veel sneller dan het aantal likes.

Een voorbeeld: de oppervlakte van de staaf voor Forum voor de Democratie is 1,4 keer zo groot als de oppervlakte van de staaf voor D66. Het aantal likes is echter 60.000 / 58.000 = 1,03 keer zo groot. Het verschil tussen Forum voor Democratie en D66 lijkt dus groter dan het in werkelijkheid is.

Het komt bij slechte grafieken vaker voor dat het weergegeven beeld niet klopt. Al in 1983 wees de bekende statisticus Edward Tufte in zijn boek ‘The Visual Display of Quantitative Information’ op de gevaren hiervan. Hij introduceerde zelf een maat voor de mate waarin een grafiek de waarde van bepaalde verschijnselen verkeerd voorstelt. Dat is de ‘Liegfactor’. Die krijg je door de waargenomen waarde in de grafiek te delen door de werkelijk waarde. Bijeen goede grafiek is de Liegfactor gelijk aan 1. Bij de vergelijking van Forum voor Democratie en D66 is de Liegfactor gelijk aan 1,4 / 1,03 = 1,4.

Nog erger wordt het als we de kleinste partij (in de grafiek) vergelijken met Forum. De staaf van Forum voor Democratie is 24,3 keer zo groot als de staaf van VNL, terwijl het aantal likes van Forum voor de Democratie (60.000) maar 5,5 keer zo groot is als het aantal likes van VNL (11.000). De Liegfactor is hier maar liefst 24,3 / 5,5 = 4,4.

Er is een simpele oplossing voor dit van het liegen met een staafdiagram. Gewoon alle staven even breed maken. Als je dat doet, dan krijg je een grafiek zoals hieronder. Daarin wordt niet gelogen. Het verschil tussen Forum voor Democratie en D66 is nu maar heel klein. En het aantal likes voor VNL is nu beter zichtbaar.

Forum voor Democratie suggereert in de grafiek dat het de partij is met de meeste likes. Dat is niet het geval. Dat beeld ontstaat omdat andere partijen zijn weggelaten. Er zijn partijen met meer likes: DENK, VVD, Partij voor de dieren en de PVV. In onderstaande grafiek zijn die partijen toegevoegd. Dan blijkt dat Forum voor de Democratie slechts een middelmatige partij is (als je kijkt naar de likes).

Dit is overigens niet de eerste keer dat Forum voor Democratie rommelt met grafiek. Klik hier voor een ander voorbeeld.

Reacties

 1. Sam Hijde schreef:

  Jullie kunnen hier niet mee blijven wegkomen.

 2. Samual Hydea schreef:

  DIT STOPT NU

 3. mohammed b. schreef:

  ””””””””’manipuleert””””””””””

 4. B. Reek het P. artijkartel schreef:

  Ik wist niet dat facebook posts de richtlijnen voor wetenschappelijke publicaties moesten volgen. Dankzij dit artikel weet ik nu hoe ik mijn data moet presenteren in het kader van internet activisme.

 5. D. Pataque schreef:

  Wat een belacheijk geneuzel in de ruimte is dit verhaal zeg. Ze hebben 60K likes gehad en de manier waarop je dat presenteert is toch niets aan gelogen? Wat wel discutabel is dat alle opkomende partijen altijd gemarginaliseerd en tot op zekere hoogte geridiculiseerd worden.

  Enfin, we zullen op 15 maart 2017 wel zien hoe dit uitpakt.

Reacties zijn gesloten.