De peilers deden het goed in Nordrhein-Westfalen

Op 15 mei 2017 waren er verkiezingen in de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen. Dit is een grote deelstaat die grenst aan Nederland. Aanvankelijk was de verwachting dat de SPD zou winnen, maar tot veler verrassing werd het de CDU. Er werd niet heel veel gepeild tijdens de verkiezingscampagne, maar de wel gehouden peilingen pakten de ontwikkelingen goed op.

In de laatste week voor de verkiezingen waren er nog drie peilingen. Zie de tabel hieronder. De prognoses lagen redelijk dicht bij elkaar in de buurt. Alleen bij de liberale FDP waren de verschillen wat groter. In Duitsland wordt er nog veel telefonisch gepeild. Dat is ook het geval bij de peilingen van de Forschungsgruppe Wahlen en INSA. De peiling van YouGov is een online peiling.

In de grafiek hieronder worden deze drie peilingen vergeleken met de (voorlopige) verkiezingsuitslag. De staven geven de prognoses weer van de peilers voor de verschillende partijen. De verticale rode lijnstukken stellen de werkelijke verkiezingsuitslag voor.

De ‘harkjes’ aan het einde van de staven geven de onzekerheidsmarges aan. Het zal duidelijk zijn dat in bijna alle gevallen de werkelijke verkiezingsuitslag binnen de marges van de prognose ligt. Dit zijn dus goede voorspellingen. Er is maar één uitzondering. YouGov voorspelt een significant te laag percentage voor de FDP (9,0% in plaats van 12,6%) en een significant hoger percentage voor Linke (8% in plaats van 4,9%). Het is niet duidelijk wat hier aan de hand is.