Een gemanipuleerde flutpeiling van de Republikeinen

Het gaat niet goed met Donald Trump. Steeds minder mensen vinden dat hij het goed doet. Dat blijkt steeds weer uit de peilingen. De ‘job approval rating’ ligt steeds onder de 40%. Dus minder dan 40% is tevreden over Trump en meer dan 60% is ontevreden. De Republikeinse partij was kennelijk niet zo gelukkig met al die negatieve peilingen en besloot een eigen peiling op te zetten. Die peiling werd echter zo gemanipuleerd dat er alleen maar een positieve score voor Trump uit kon komen. Een flutpeiling dus.

De peiling bestond uit slechts één vraag. Zie de afbeelding hieronder. En bij die vraag kon je vier mogelijke antwoorden kiezen. Drie van de vier antwoorden waren positief voor Trump (Great, Good en Okay). En het vierde antwoord was nogal vaag (Other). Kortom, je kon geen negatief antwoord geven. Het was onmogelijk om te melden dat je niet blij was met Trump. Je kunt dus nu al zeggen dat uit de peiling zal blijken dat Trump het goed doet. Dit is een schoolvoorbeeld van een zeer tendentieuze, sturende vraagstelling.

Er is nog wel meer mis met deze peiling. Zo is het onduidelijk hoe de steekproef is getrokken. Sommige mensen kregen hem per e-mail toegestuurd. Maar hij staat ook op de website van de Republikeinen (zie: https://gop.com/rate-trump-job-performance/). Iedereen kan daar de vragenlijst invullen. Dus bijvoorbeeld ook mensen van buiten de VS. Het is zelfs mogelijk de vragenlijst meer dan één keer in te vullen. Je moet dan wel steeds een ander (fake) e-mailadres invullen (bijv. a@a.nl). En je moet even een postcode bedenken (een willekeurig getal van vijf cijfers).

Er is geen enkele mogelijkheid om de uitkomsten te corrigeren voor het gebrek aan representativiteit. Daarvoor zou je allerlei weegvariabelen moeten meten in de peiling, zoals geslacht, leeftijd en stemgedrag bij de vorige verkiezingen. Dat is niet gebeurd. En dus is correctie niet mogelijk.

Als je een peiling ziet langskomen, dan is het altijd goed om even te kijken wie die peiling heeft opgezet en uitgevoerd. Als die organisatie belang heeft bij bepaalde uitkomsten van de peiling, dan is het oppassen geblazen. De peiling kan zo gemanipuleerd zijn dat hij de gewenste antwoorden oplevert. Het wordt dan ‘wij van wc-eend adviseren wc-eend’. Ook bij de peiling van de Republikieinen moeten de alarmbellen meteen gaan rinkelen.

Oh ja, aan het einde van de peiling wordt je nog gevraagd wat geld te doneren aan de Republikeinse Partij. Maar dat hoef je natuurlijk niet te doen.

Al met al is dit dus een zeer slechte, tendentieuze flutpeiling. Negeren dus!