Het blijft oppassen met choropleten

Op 7 november waren er verkiezingen voor een nieuw gouverneur in de Amerikaanse staat Virginia. Het was een mooie dag voor de Democraten, want de Democratische kandidaat Ralph Northam versloeg de Republikein Ed Gillespie. Het is gebruikelijk om verkiezingsuitslagen als deze in de vorm van een choropletische kaart weer te geven. Dat is een kaart die verdeeld is in geografische gebieden en elke gebied krijgt de kleur van de bijbehorende verkiezingsuitslag. Helaas geeft zo’n choropleet vaak een verkeerd beeld.

De kaart hieronder toont de uitslag van de verkiezingen in Virginia. Hij is afkomstig uit de Washington Post. Hij is gemaakt door Stephen P. Hanna van de Universiteit van Maria Washington (UMW). De staat is verdeeld in counties. In rode counties heeft de Republikein Gillespie gewonnen en in blauwe counties was Northam de winnaar. Toch is de algemene indruk van de kaart heel anders. De kaart is bijna helemaal rood. Dat zou betekenen dat Gillespie de winnaar moet zijn.

De kaart heeft een ernstig probleem en dat probleem wordt ‘area bias’ genoemd. De oppervlaktes van de gebieden corresponderen niet met de waarden die je wilt weergeven. De rode gebieden zijn namelijk overwegend dunbevolkte gebieden en de blauwe gebieden zijn dichtbevolkte gebieden. Er zitten dus veel meer stemmers in de blauwe gebieden dan in de rode gebieden.

Stephen P. Hanna heeft de kaart aangepast. Hij heeft de counties zo vergroot of verkleind dat hun oppervlakte het aantal stemmers weerspiegelt. Het resultaat is de kaart hieronder.

De blauwe gebieden zijn nu veel groter en de rode gebieden kleiner. Nu is het niet meer zo verrassend dat de Democratische (blauwe) kandidaat heeft gewonnen. Dus voor wat betreft de uitslag is dit een veel betere kaart. Er is daarvoor wel een prijs betaald: De vorm van de staat en de counties is aangetast. Maar dit is misschien wel minder belangrijk in deze kaart.

Dit voorbeeld is in ieder geval weer een waarschuwing dat je moet oppassen bij het bekijken van choropleten.

Zie ook: Hoed u voor choropleten!