Een grafiek in de Daily Mail: manipulatie of luiheid?

Op 22 februari 2017 publiceerde de Engelse krant Daily Mail een artikel over de ontwikkeling van de economie in het Verenigd Koninkrijk. Het artikel bevatte onderstaande grafiek met het voorlopige en het definitieve groeicijfer van het GDP (Gross Domestic Product). Het definitieve groeicijfer (0,7) is hoger dan het voorlopige cijfer (0,6). Volgens de Daily Mail worden hiermee de aanvankelijk sombere voorspellingen van de economen gelogenstraft. En de krant zag het als een steuntje in de rug voor de pro-Brexit regering. Er is echter wel wat mis met deze grafiek.

Er zit een veel gemaakte fout in de grafiek: de as met de percentages begint niet bij 0. Door hem bij 0,55% te laten beginnen en te laten lopen tot 0,75% wordt het verschil tussen de twee schattingen overdreven. Het verschil lijkt veel spectaculairder dan het in werkelijkheid is.

De vraag is nu waarom deze grafiek zo is gemaakt. Is het bewust gedaan door de ontwerpers van de grafiek? Hebben ze de grafiek gemanipuleerd om zo een interessanter verhaal te krijgen. Of is hier sprake van luiheid? David Spiegelhalter van de Universiteit van Cambridge maakte bovenstaande grafiek opnieuw met Excel. Daarbij hield hij zich aan de standaardinstellingen van dit programma.

De resulterende grafiek staat hieronder. De grafiek lijkt sterk op die van de Daily Mail. De beginwaarden en eindwaarden van beide horizontale assen zijn ongeveer hetzelfde. Het lijkt er inderdaad op dat de grafiek van de Daily Mail gebaseerd is op de standaardinstellingen van Excel. Het is jammer dat Excel de verkeerde standaardinstellingen gebruikt. Microsoft zou moeten overwegen hier iets aan te doen.

Uiteraard kun je met Excel ook voor een goede vormgeving van de grafiek zorgen. Dat vereist wel wat meer werk, omdat je een aantal zaken moeten aanpassen. De grafiek hieronder heeft de juiste vormgeving. Merk op dat de as nu wel bij 0 begint. Het verschil tussen de voorlopige en de definitieve schatting lijkt nu minder groot. Dit geeft een beter beeld van de situatie.

Het kan allemaal nog veel erger in Excel. Met een simpele klik is ook onderstaande grafiek te maken. Dat driedimensionale perspectief ziet er natuurlijk wel leuk uit, maar het is nu nog veel lastiger om de grafiek te interpreteren. Deskundigen raden daarom aan om nooit dit soort 3D-grafieken te gebruiken.

Microsoft Excel is een handig spreadsheet-programma. Je kunt er snel allerlei grafieken mee maken. Helaas is het te makkelijk om de verkeerde grafieken te maken. Microsoft zou daar iets aan moeten doen.