Forum voor Democratie rommelt weer met een grafiek

Op de website van Forum voor Democratie riep deze partij eind 2018 iedereen op om lid te worden. De belangrijkste reden hiervoor was kennelijk: ‘Maak FVD groter dan de VVD!’. Deze oproep werd ondersteunt door een grafiek met het aantal leden per partij. Volgens de grafiek is FVD de VVD dicht genaderd. De grafiek wekt de indruk dat als FVD de VVD voorbij zou gaan, FVD de grootste partij zou zijn voor wat betreft het aantal leden. Helaas klopt dit niet, want er is van alles mis met de grafiek.

Op het eerste gezicht zou je uit de grafiek de conclusie kunnen trekken dat de VVD de grootste partij is (qua aantal leden), op de voet gevolgd door FVD, D66 en ChristenUnie. De eerste vraag die bij het bekijken opkomt is: waar komen de cijfers vandaan?. Je hoort altijd de bron van de gegevens te vermelden. Dat is niet gebeurd. Vermoedelijk komen ze van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP). Op de website van die organisatie staat een tabel met de aantal leden per partij op 1 januari 2018. De aantallen voor de VVD en de ChristenUnie in die tabel zijn precies hetzelfde als de aantallen in de grafiek. Maar andere aantal kloppen niet. Zo staat er voor FVD 27.074 in de grafiek en slechts 22.884 in de tabel. Bij GroenLinks is het juist omgekeerd. De staaf van deze partij is in de grafiek wel erg kort met 19.721 leden. In de tabel heeft GroenLinks echter 28.429 leden. Meer dus dan FVD.

Het lijkt erop of (naast de VVD) alleen maar partijen in de grafiek zijn opgenomen die minder leden hebben dan FVD. Dat geeft een verkeerd beeld van de situatie. Er zijn immers nog zes partijen met meer leden. En soms veel meer leden. In de volgorde van aantal leden zijn dat het CDA (46.630), de PvdA (45.040), de SP (36.465), de SGP (30.399), D66 (28.820) en GroenLinks (28.429).

Hieronder staat een gerepareerde versie van de grafiek. Hierin zijn alle partijen opgenomen. Bovendien is de grafiek gekanteld. Daardoor zijn de aantallen leden per partij wat makkelijker af te lezen.

Als je kijkt naar de aantallen leden van de partijen, dan is het aantal leden voor FVD nog maar bescheiden is (al is het misschien het afgelopen jaar flink gestegen). Veel partijen (vooral het CDA en de PvdA) hebben veel meer leden. Ook al gaat de FVD de VVD voorbij, dan nog blijft het maar een bescheiden partij in termen van ledenaantallen.

De cijfers in de tweede grafiek zijn afkomstig van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen. Het zijn de cijfers op 1 januari 2018. Een uitzondering is FVD. Daarvan is het eigen cijfer gebruikt (27.074) in plaats van het officiële cijfer (22.884). Het is onduidelijk waar dit cijfer vandaan komt. Hierdoor wordt het beeld voor FVD rooskleuriger voorgesteld en ben je appels met peren aan het vergelijken.

De ledenwerfactie van FVD was bedoeld om de VVD voorbij te gaan. Als dat gebeurt, dan zet dat dus niet zoveel zoden aan de dijk. Er zijn dan nog steeds veel partijen (CDA, PvdA, SP, SGP, D66 en GroenLinks) die groter zijn. Het zal duidelijk zijn dat de gerepareerde grafiek een beter beeld geeft van de situatie. De grafiek van FVD is uit zijn context gehaald.

FVD is al vaker betrapt op het manipuleren van grafieken. In september 2016 publiceerde de partij een foute grafiek van de uitslag van het Oekraïne-referendum. Daardoor wekte deze grafiek de indruk dat meer mensen ‘tegen’ hadden gestemd dan in werkelijkheid het geval was. Zie: ‘Foute grafiek van Forum voor Democratie’.

En in maart 2017 kwam FVD met een grafiek die moest aantonen dat de partij veel meer ‘likes’ op Facebook kreeg dan andere partijen. De verschillen tussen de partijen werden groter weergegeven dan ze in werkelijkheid waren. Zie: ‘Forum voor Democratie manipuleert weer een grafiek’.

Het is dus altijd oppassen geblazen met de grafieken van FVD.

Reacties

 1. Peter van den Berg schreef:

  Het is jammer dat zo’n nieuwe partij zich op deze wijze diskwalificeert en het beetje geloofwaardigheid verliest.
  Het is treurig nieuws, maar ik ben bang dat dit toch echt de realiteit is.
  Met heel hard roepen heb je nog steeds geen wijsheid in pacht.

 2. Peter Riebeek schreef:

  Dank voor het blootleggen van FvD manipulatie. Er is ook al flinke twijfel over hun on-line ‘enquetes’

 3. Corrector schreef:

  Zoek de dt-fout. Niet alleen cijfers, maar ook de letters verdienen aandacht. Dat versterkt de terechte kritiek.

 4. Peter schreef:

  Uiteindelijk maakt leden niet veel uit, het gaat om de stemmers, maar trumpiaans is FVD zeer zeker

 5. T..F. Reetschijter schreef:

  Het wordt tijd dat de traditionele, Eurofiele
  partijtjes keihard afgestraft gaan worden, hopelijk met FvD en PVV als grote winnaars.
  Alleen zul je wel weer zien dat het geheugen van het stemvee weer zo lek is als een mandje wanneer men de keuze heeft om dit Eurofiele,drammerige tuig kan afstraffen, schaamteloos weer op dat tuig van CDA, CU, VVD, Groen Links en VVD gaat stemmen;
  Partijtjes die asociale lastenverzwaringen hebben doorgedramd.

 6. Jan Peeters schreef:

  Ach mijnheer/me rouw Reetschijter, de eindejaarsrally’s om leden binnen te halen zijn enkel bedoeld om de financiële balans wat op te krikken. Lees de jaarrekening 2017 eens door ou ik zeggen. Daar staat een schuld van meer dan € 50.000 aan nog te betalen netto salarissen. Gezien de nog af te drgagen loonheffing ad € 2700 is er dus een fikse achterstand in de betaling van hun eigen personeel……En dat is nog maat één voorbeeld. Lees die jaarrekening eens goed door en je slaat achterover van verbazing.

 7. Ed Molenaar schreef:

  Een goede meetgraad waren de afgelopen partijcongressen. Het aantal bezoekers op het congres van Forum voor Democratie waren 1800 leden. Even verder in de RAI het partijcongres van de VVD. Het aantal aanwezige leden was ongeveer 500 stuks. Tja … dus ik bedoel maar. Sommige dingen snap je pas als je het door hebt!

 8. Simeon naaijer schreef:

  Forum voor democratie praat over zaken als bananenrepubliek toch is het de partij die slecht om gaat met informatie waar mee zij een bijdrage leveren aan een slechter maken van onze democratie

 9. Marcel Gerritsen schreef:

  Extreem rechtse en linkse partijen zoals PVV, FVD enh DENK zitten eenmaal vol met leugens.

Reacties zijn gesloten.