Hoe laat je het aantal verwarde personen snel stijgen?

Op 1 maart 2019 meldt Het Parool dat het aantal incidenten met verwarde personen in het afgelopen jaar opnieuw is gestegen. In een periode van vier jaar (van 2014 tot 2018) is er sprake van een stijging van 15%. De krant maakt er ook een grafiek bij, maar die geeft geen goed beeld van situatie. De krant heeft gerommeld met de verticale as.

Op de horizontale as van de lijngrafiek staan de opeenvolgende jaren. En op de verticale as staat een schaalverdeling met de aantallen incidenten. Helaas is hier een fout gemaakt. De schaalverdeling op de verticale as begint niet bij 0 maar bij 5.000. Hierdoor wordt de as uitgerekt en lijkt de stijging van het aantal incidenten veel spectaculairder dan hij in werkelijkheid is.

De verticale as moet dus bij 0 beginnen. De grafiek hieronder is een gerepareerde versie van de grafiek van Het Parool. De as begint nu bij 0. Het verloop in de tijd is veel minder dramatisch. Er is nog wel sprake van een stijging van het aantal incidenten, maar het beeld is veel rustiger. Dit is een eerlijker beeld dan dat in de grafiek van Het Parool.

Het is altijd oppassen geblazen bij het bekijken van grafieken. Het is goed om altijd even te controleren of er niet (bewust of onbewust) is gerommeld met de assen.