Fox News weer de mist in met een foute grafiek

De Amerikaanse rechts-populistische nieuwszender Fox News staat bekend om zijn gemanipuleerde grafieken. Daarmee worden de kijkers op het verkeerde been gezet. Ook gisteren was het weer raak. Presentator Tucker Carlson presenteerde een grafiek over de afname van het aantal christelijke gelovigen. Als we afgaan op de grafiek van Fox News, dan is sprake van een sterke daling. De vraag is echter of dit wel klopt.

De grafiek van Fox News lijkt te suggereren dat het percentage christenen drastisch is gedaald. De staaf voor 2019 is immers niet eens half zo groot als de staaf voor 2029. In werkelijkheid is de daling echter minder groot. Als je naar de percentages kijkt, dan is sprake van een daling van slechts 12 procentpunten, van 77% naar 65%!

Het probleem wordt veroorzaakt door een foute verticale as. Die zou bij 0 moeten beginnen, maar in de grafiek begint die bij 58%. Door het weglaten van een groot deel van de verticale as lijken de verschillen veel groter dan ze in werkelijkheid zijn. Dus de daling lijkt dramatischer.

In de grafiek hieronder is de fout gerepareerd. Er is nog steeds sprake van een daling van het percentage christenen, maar deze daling is veel minder spectaculair. Er is nu ook een nette schaalverdeling op de verticale as. Niet meer de ongebruikelijke waarden 58, 68 en 78, maar gangbare ‘nette’ waarden van 0 tot 100 in stapjes van 20.

Fox maakt vaker tendentieuze grafieken. Een bijna iconisch voorbeeld daarvan is onderstaande grafiek uit 2014 over Obamacare. Het was een van de belangrijke doelen van de Amerikaanse president Barack Obama om het systeem van gezondheidsverzekeringen te hervormen. Daarvoor werd een nieuwe wet ingevoerd: de “Patient Protection and Affordable Care Act”. De wet verplicht iedere Amerikaan een zorgverzekering af te sluiten. En de zorgverzekeraars mogen niemand weigeren. In de volksmond werd deze wet “Obamacare” genoemd.

De Republikeinen zijn vel tegen deze wet. Daarom probeerde Fox News de invoering van Obamacare af te schilderen als een volledige flop. De regering Obama mikte erop dat op 31 maart 2014 zo’n zeven miljoen Amerikanen zich moesten hebben aangemeld voor de nieuwe zorgverzekering. Dus probeerde Fox News met de grafiek hieronder aan te geven dat dit doel op 27 maart bij lange na niet was gehaald.

Het verschil tussen de twee staven in het staafdiagram is inderdaad behoorlijk groot. Maar een blik op de cijfers leert dat in feite het verschil in feite helemaal niet zo groot is: er zijn al zes miljoen aanmeldingen en dat is maar één miljoen minder dan de doelstelling. De staven weerspiegelen dus niet de werkelijke cijfers. Dat komt omdat de verticale as niet bij 0 begint. Dat is niet eenvoudig vast te stellen omdat die verticale as helemaal geen schaalverdeling heeft. Daarmee is dit een bijzonder slechte grafiek. Als je niet goed oplet, wordt je al snel op het verkeerde been gezet.

Er was veel kritiek op de grafiek van Fox News. Dat leidde ertoe dat Fox de grafiek een paar dagen later (op 1 april 2014) corrigeerde. Tijdens het programma erkende Fox News dat het in de fout was gegaan. De grafiek hieronder is de gecorrigeerde grafiek. Er is nu een keurige schaalverdeling bij de verticale as. En die schaalverdeling begint, zoals het hoort, bij 0. Het verschil tussen beide staven is veel minder groot. De grafiek geeft nu een veel realistischer beeld van de situatie.

Dit zijn slechts twee voorbeelden van slechte grafieken van Fox News. Op internet zijn nog veel meer voorbeelden te vinden. Daarom is een waarschuwing op zijn plaats: pas op, want de grafieken van Fox News zijn vaak niet objectief, maar sturen je een bepaalde richting op.