Een slordigheidje of bewuste manipulatie van het Witte Huis?

Op 27 januari 2022 kwam het Witte Huis in Washington met een bericht op Twitter over de economische groei in de VS. Bijna triomfantelijk werd gemeld dat die economische groei (5,7% van het GDP) in 2021 de grootste was sinds 1984. In de tweet was een grafiek opgenomen. Helaas klopte die niet. Was er sprake van een slordigheidje of van bewuste manipulatie?

Het staafdiagram toont de ontwikkeling van het GDP (Gross Domestic Product) in de VS in de periode van 2001 tot en met 2021. Inderdaad moeten we concluderen dat de groei in 2021, corresponderend met de witte staaf, met 5.7% het grootst was.

Er is echter iets mis met de grafiek. Dat wordt duidelijk als je de verticale as nader bekijkt. Bijna alle maatstreepjes zijn op 1.0% van elkaar getekend. Er is echter één uitzondering. Tussen 5.0% en 6.0% is een extra maatstreepje getekend voor 5,5%. Daardoor schuiven alle waarden groter dan 5.5% een stukje naar boven. Dat geldt dus ook voor de waarde 5,7% in 2021. Als gevolg van deze verschuiving is alleen de staaf voor 2021 een stukje langer geworden. De waarde voor 2021 is dus onterecht nog langer dan hij al was.

Er kwam veel kritiek op deze grafiek. Het duurde daarom niet lang (een paar uur) voordat het Witte Huis met een correctie kwam. Dat is de grafiek hieronder.

Het maatstreepje voor 5,5% is verwijderd en daardoor is het bovenste deel van de grafiek een stukje naar beneden geschoven. De grafiek is nu wel correct. Reparatie van de grafiek verandert overigens niets aan de conclusie dat de economische groei in 2021 de grootste was sinds 1994.

Je vraagt je wel hoe de fout in de oorspronkelijke grafiek is ontstaan. Was er sprake van een slordigheid van de maker van de grafiek? Of wilde hij/zij het beeld in de grafiek bewust manipuleren? De groei nog spectaculairder maken? Het enige dat je erover kunt zeggen is dat het maken van de tweede grafiek eenvoudiger is dan het maken van de eerste grafiek. De tweede grafiek is een standaardgrafiek. Het extra maatstreepje toevoegen in de eerste grafiek is veel meer gedoe. We zullen het waarschijnlijk nooit weten.