De medailles van de Olympische Winterspelen in beeld

Op 20 februari werden de Olympische Spelen van 2022 in Peking afgesloten. En natuurlijk komt dan de vraag op hoe goed de Nederlandse deelnemers het hebben gedaan. Dat vertaald zich meestal in de vraag hoeveel medailles ze hebben gewonnen. En dan komt ook de vraag op of ‘we’ het beter of slechter hebben gedaan dan bij vorige Olympische Spelen. Dus maken de media overzichten van de door de jaren heen behaalde medailles. Die overzichten zijn lang niet altijd eenvoudig te interpreteren. Waarom niet een grafiek gemaakt? We geven een voorbeeld van een grafiek die informatief en leesbaar is.

Uitgangspunt is de website van NU.nl. Op 19 februari 2022 publiceerde deze nieuws-website een bericht (‘Nederland besluit Spelen met drie medailles minder dan in Pyeongchang’) met daarin onderstaande overzicht van de medailles:

Het bericht van NU.nl is een keurig overzicht met alle gewonnen medailles sinds de spelen van 1998 in Nagano. Maar het is geen tabel en geen grafiek. En daarom is het minder goed te interpreteren. Het is lastig om patronen in de gegevens te ontdekken.

Laten we een grafiek maken van de gegevens. Het type grafiek dat het meest in aanmerking komt, is een stapeldiagram. De staven corresponderen dan met de landen en in de staven staan de aantallen gewonnen gouden, zilveren en bronzen medailles. Dat levert onderstaande grafiek op.

De kleuren in de staven corresponderen met de kleuren van de medailles: geel voor de gouden medailles, grijs voor de zilveren medailles en bruin voor de bronzen met medailles. In de staven staan de aantallen medailles van de corresponderende kleur. En rechts van de staven staan de totale aantallen medailles. Uit de grafiek kun je vrij eenvoudig een aantal conclusies trekken:

  • In de periode voor 2014 werden minder medailles (hooguit 11) gehaald dan in de periode erna (minstens 17). Kennelijk was er tussen 2010 en 2014 sprake van een keerpunt.
  • De meeste medailles werden gewonnen in Sotsji in 2014. Dat waren er 24.
  • Vanaf 2014 is er sprake van een dalende trend. Het aantal medailles daalt van 24 (in Sotsji) via 20 (in Pyeonchang in 2018) naar 17 (in Peking in 2022).
  • In Salt Lake City in 2002 zijn kennelijk geen bronzen medailles gewonnen.
  • Het valt op dat het aantal gouden medailles op de laatste drie olympische winterspelen steeds hetzelfde is, namelijk 8.

Het is aan de analisten onder ons om verder uit te zoeken hoe je deze conclusies kunt verklaren. Een grafiek als hierboven kan daarbij een nuttig hulpmiddel zijn.