Een taartdiagram over taart. Nou, vooruit dan maar …

Voor het weergeven van de antwoorden op gesloten vragen in peilingen heb je de keuze uit een cirkeldiagram (taartdiagram, pie chart), een staafdiagram of een dotplot. Experts raden meestal aan om een staafdiagram te gebruiken. Zeker als het cirkeldiagram uit meer dan zes sectoren (taartpunten bestaat) moet de voorkeur naar een staafdiagram uitgaan. Het cirkeldiagram is dan moeilijk afleesbaar. Je kunt de omvang van de sectoren niet eenvoudig vergelijken en je kunt kleuren niet makkelijk van elkaar onderscheiden.

Er is misschien één situatie waarin er veel sectoren zijn, maar je toch kiest voor een cirkeldiagram. Dat is de situatie waarin je in beeld wilt brengen aan welke soort taart de respondenten de voorkeur geven (‘een taartdiagram over taarten’, ‘a pie chart about pies’). De grafiek hieronder bevat een voorbeeld.

De gegevens voor dit taartdiagram zijn afkomstig van de peiler YouGov.  Er is gepeild in november 2022. Er waren 1,000 respondenten. Bij de Thanksgiving maaltijd eten de Amerikanen graag taart. YouGov vroeg aan de respondenten aan welk soort taart ze de voorkeur gaven. Kennelijk is pumpkin pie (pompoentaart) met 23% de populairste taart! Pecan pie (pecantaart) komt met 14% op de tweede plaats en apple pie (appeltaart) werd met 12% derde.

Ondanks het grote aantal sectoren (17) is dit cirkeldiagram redelijk goed afleesbaar. Wat daarbij helpt is dat de namen en de percentages vlakbij de sectoren staan. Dus je kunt simpel bepalen welke naam en welk percentage bij welk soort taart hoort. Soms heeft een cirkeldiagram een aparte legenda waarin de namen van de sectoren staan. Dan is het lastig om de link te leggen tussen sector en naam.

In veel gevallen zal de voorkeur toch uitgaan naar een staafdiagram. Hieronder staat het staafdiagram voor de peiling over de voorkeur van de Amerikanen voor taart op Thanksgiving. Het is een simpele, maar duidelijke grafiek. Niet frivool, maar informatief. Alle staven hebben dezelfde kleur (behalve de categorie overige). De staven hebben een tussenruimte en zijn daarom goed van elkaar te onderscheiden.

Reacties

  1. Wim Kloek schreef:

    Waarom zou je de categorie ‘overige’ grijs maken. Het is een gewone categorie, maar dan met pruimen of abrikoos. Het is iets anders als de voorkeur onbekend zou zijn.
    Ik begrijp dat je hier alleen commentaar geeft op de presentatie, niet op het onderzoek. Je bent vanwege het onderwerp in een inschikkelijke stemming.

Reacties zijn gesloten.