Alweer een gemanipuleerde Y-as bij de NOS

Op 6 september 2023 kwam het NOS-Journaal met een bericht over de stijging van de kosten voor langdurige zorg. Dat bericht bevatte een foute grafiek. Door manipulatie van de Y-as (de verticale as) leek het of de kosten van 2023 tot 2027 met een factor drie zouden stijgen. En dat terwijl de werkelijke stijging 13% was. Een dag later (op 7 september 2023) kwam de NOS alweer met een foute grafiek. Dit keer ging het over de stijging van de gemiddelde temperatuur in de zomer door de jaren heen.

Figuur 1: De gemanipuleerde grafiek in het NOS-Journaal.

Figuur 1 bevat de grafiek uit het NOS-bericht. Er is sprake van een duidelijke, soms zelf spectaculaire, stijging van de temperatuur in de zomer. Vooral de stijging in 2023 is heel groot. Klopt dit beeld? Nou nee. Net zoals bij de grafiek over de zorgkosten, is ook hier de Y-as weer gemanipuleerd. Die verticale as begint bij 15,5 graden in plaats van bij 0 graden. Daardoor worden de verschillen opgeblazen. De stijging van de temperatuur lijkt veel spectaculairder dan hij in werkelijkheid is.

Maarten van den Berg (@mr.Smith_Econ) heeft de grafiek opnieuw gemaakt, maar nu met een correcte Y-as die bij 0 begint. Zie figuur 2.

Het beeld van de stijging van de temperatuur is nu veel rustiger. Er is sprake van een slechts zeer bescheiden stijging. Dit is een veel realistischer beeld. Je kunt je zelfs afvragen of het nog wel nodig is om in het Journaal zoveel aandacht te besteden aan de ontwikkeling van de temperatuur in de zomer.

Figuur 2: De correcte grafiek van Maarten van den Berg.

Uiteraard is het wel de moeite van het vermelden waard dat afgelopen zomer de warmste was die ooit is gemeten. En dat de temperatuur op aarde in de maanden juni, juli en augustus gemiddeld 16,77 graden was en daarmee 0,66 graden hoger dan het gemiddeld in de jaren 1991 tot en met 2020. Maar dan wel met een betere grafiek!

Reacties

 1. Koen Beullens schreef:

  Hallo Jelke,

  Alles goed daar in NL?

  Ik lees regelmatig je bijdragen en vind ze altijd wel helder en kritisch.

  Met de temperatuurgrafiek heb ik wel wat problemen (en eerlijk gezegd, een oplossing heb ik niet onmiddellijk…).

  Het probleem is dat on celcius-schaal geen natuurlijk nulpunt heeft. De gemiddelde temperatuur telkens vergelijken met 0° celcius is daarom toch wel arbitrair. Mocht je de schaal uitdrukken in fahrenheit, moet een ander arbitrair nulpunt gebruiken (met name -18° celcius).

  Nu goed, zoals gezegd, een goeie oplossing voor het probleem heb ik zelf ook niet direct.

  Vele warme groeten uit BE!

  Koen

Reacties zijn gesloten.